El govern de Barcelona i ERC han arribat finalment a un acord per aprovar el Pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT) a l'espera de concretar-lo per escrit. Si el redactat convenç els republicans, votaran a favor aquest dimecres en el marc de la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i la setmana vinent en el ple de l'Ajuntament.
El pacte es tradueix en un augment dels inspectors i visualitzadors de pisos il·legals amb l'horitzó de controlar aquest fenomen l'any 2023. Es passarà dels 40 actuals a 80 l'any 2017 i a 110 el 2018. Pel que fa a la petició de consultar la ciutadania sobre tres hotels concrets, s'ha acordat crear una comissió que en 30 dies decideixi què es pot fer amb la Vila Olímpica, sense descartar una consulta o la compra de l'edifici. En el cas de Drassanes, el govern parla de treball conjunt amb el promotor, ERC i els veïns per veure quin és el millor encaix amb l'entorn. L'hotel del Rec Comtal ja està pràcticament acabat i es planteja una consulta sobre els usos d'una parcel·la pública que hi ha al costat.
Amb l'abstenció ja anunciada de la CUP i si no hi ha canvis d'última hora, el PEUAT s'aprovarà en comissió aquesta tarda amb els vots del govern i d'ERC després d'uns dies d'intenses negociacions perquè els republicans donessin el seu aval.
El líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, va plantejar la setmana passada dues condicions que el govern va definir com "d'última hora": incrementar els inspectors de pisos turístics il·legals i consultar la ciutadania sobre tres projectes concrets. Finalment s'ha arribat a un acord perquè de les 40 persones que hi ha ara mateix per detectar apartaments sense llicència, es passi a 80 durant el 2017 (40 inspectors i 40 visualitzadors) i a 110 el 2018. Això comportarà que en el ple de gener s'aprovi el PEUAT però també aquest increment de recursos per al pla de xoc contra els habitatges turístics il·legals.
Tenir sota control els pisos il·legals el 2023
"No trobareu en cap altra ciutat que hi hagi tantes persones destinades a la lluita contra els pisos il·legals", ha dit la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Mobilitat i Urbanisme, Janet Sanz, que ha destacat que això representa un "gran esforç de recursos humans i econòmic per garantir que aquesta ciutat sigui per viure". A més, es planteja que aquest fenomen estigui "sota control", ha apuntat Sanz, durant el 2023. Això vol dir, segons ha explicat, tenir-los identificats i haver fet algun tipus d'actuació. Actualment hi ha més de 6.000 pisos turístics que operen fora de la llei.
Sobre les consultes ciutadanes que plantejava ERC sobre tres hotels, finalment de segura n'hi haurà una, però no serà sobre el projecte del Rec Comtal (que ja està construït perquè té llicència), sinó sobre una parcel·la pública que hi ha al costat. Els veïns podran opinar sobre l'ús que li volen donar.
En el cas de l'alberg de la Vila Olímpica, es crearà una comissió política i tècnica amb ERC i també amb els veïns que decideixi en 30 dies quines accions es poden emprendre per aturar el projecte. S'inclou la possibilitat de comprar l'alberg i també la de celebrar una consulta. Ara bé, la tinenta d'alcaldia ha garantit que no serà sobre la revocació de la llicència, perquè això no es pot fer legalment. "S'han de fer consultes sobre coses que han de ser consultables. Les consultes han de ser possibles jurídicament", ha argumentat.
Pel que fa a Drassanes, que té un certificat d'aprofitament i la llicència està en estudi, continuarà la negociació del govern amb el promotor per intentar encaixar al màxim el projecte amb el seu entorn. ERC ha explicat que prefereixen esperar els temps de negociació però hi haurà una taula informativa amb els veïns.
ERC creu que el govern ha "cedit"
A l'espera d'algun serrell per escrit, Bosch ha celebrat que s'hagi fet possible allò que des del govern es plantejava com a "impossible". "Continuem treballant fins a acabar de rematar tots aquests temes pendents, però podria dir que crec que hem aconseguit que el govern cedeixi en la seva negativa inicial i que podem arribar a un acord que és molt més raonable i favorable als veïns de Barcelona", ha resumit.
Per la seva part, el portaveu dels republicans, Jordi Coronas, ha reconegut que "pot haver donat la sensació que la negociació ha estat dura", però ha subratllat que "quan un té fermesa és quan té força negociadora" i el resultat ha estat "molt satisfactori". "Tindrem un bon pla de xoc, aquests tres projectes estan sobre la taula i la ciutadania tindrà la paraula", ha defensat.
Al marge d'aquest acord polític final, el govern ja va acordar amb ERC i la CUP incorporar quatre barris més a la zona de decreixement: Sant Antoni, Poblenou, Vila Olímpica i Hostafrancs. La proposta inicial preveia com a zona 1 els barris del districte de Ciutat Vella, els barris de l’Antiga Esquerra i Dreta de l’Eixample, part del barri de Sant Antoni, el del Poble Sec i la Vila de Gràcia.