El Govern de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han acordat crear una taula de treball per estudiar la regulació de creuers i el seu impacte turístic i ambiental en el marc de la Comissió Mixta celebrada aquest dijous, una decisió que parteix de la petició de l’alcaldessa, Ada Colau, d’estudiar l’impacte mediambiental dels creuers, però que no respon directament a la intenció expressada per Colau de limitar-los, com ha fet el Govern Balear a Palma. Amb tot, les dues parts han qualificat de “positiu” l’avenç i s’han emplaçat a esperar els resultats de les reunions per trobar una solució als problemes que generen els creuers -i els creueristes- a Barcelona.
En tot cas, les dues institucions han acordat que a la taula es convidarà a l'Autoritat Portuària i a representants de l'Estat, per abordar la qüestió dels creuers. Amb tot, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que ha encapçalat la representació de la Generalitat, ha evitat utilitzar el terme ‘regulació’ per referir-se a la taula de treball, tot assegurant que les dues institucions comparteixen la “preocupació pels efectes al medi ambient dels creuers a Barcelona” i al mateix temps destacant que la Generalitat ja treballa en un impost que gravarà aquesta activitat, per destinar els diners recaptats a “reduir els efectes de la contaminació”.
Primera reunió ben aviat
Vilagrà ha insistit a destacar la voluntat del Govern de treballar conjuntament amb l’Ajuntament, però ha evitat detallar el plantejament de partida de la Generalitat establint només que no hi ha voluntat “ni de dir no a tot ni de permetre el creixement insostenible”. Això sí, s’ha mostrat favorable a convocar la primera reunió tan aviat com sigui possible. Sigui com sigui, des de l’Ajuntament, l’alcaldessa Colau també ha valorat com a “positiu” l’acord, malgrat que, almenys de moment, queda lluny de la seva petició de regular per limitar el nombre de creuers que pugui accedir a la ciutat de Barcelona.
Així, Colau s’ha referit a que un 40% dels creueristes només està quatre hores a la ciutat, fet que ha considerat que genera “poc impacte econòmic”. De fet, els eixos de les demandes de Colau contra els creuers són dos, la contaminació mediambiental i la massificació turística, i ha recordat que l’activitat dels creuers “no està regulada i això genera preocupació en la ciutadania, en especial als barris on es genera la massificació”. Per tot plegat ha insistit que la voluntat del govern municipal és la d’aconseguir “establir límits als creuers, perquè no es pot créixer il·limitadament”, però en tot cas ha valorat “l’ànim constructiu de la trobada”.
Els bicitaxis, també pendents de regulació
Un altre tema tractat a la Comissió Mixta ha estat la problemàtica dels bicitaxis a Barcelona i la seva regulació, després que al darrer ple municipal, el segon tinent d’alcaldia va demanar a la Generalitat que regulés amb l’objectiu de prohibir la seva activitat econòmica. Altres acords negociats han estat un conveni de col·laboració per facilitar l’ús del Centre Cultural Blanquerna a Madrid i l’establiment d’una cooperació en projectes comuns i de promoció de la ciutat de Barcelona i la constitució d’un grup de treball entre ambdues administracions per a la col·laboració en matèria de prevenció d’incendis forestals i de control de porcs senglars a Collserola, amb la participació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Bombers i Agents Rurals.