Davant per davant de l’estació superior del funicular de Montjuïc de Barcelona s’obren els Jardins de Joan Prats, una zona verda i fins ara, en alguns punts boscosa, que connecta el passeig de l’Exposició amb l’avinguda Miramar, un espai que transcorre en paral·lel al recorregut a cel obert del funicular i que té com a punts d’interès el veïnat de la Satàlia i el camp de futbol del mateix nom, els horts de la Font Trobada i, ja tocant a l’avinguda Miramar, l’Escola del Bosc, a més de diverses zones de lleure i estada i bons miradors sobre el pla de Barcelona.

Aquesta situació, però, està patint una transformació d’envergadura amb un projecte d’ampliació de l'hort de la Font Trobada i la construcció d'una nova aula ambiental, amb unes obres que van començar a finals de març i que s’allargaran durant set mesos. La intervenció, impulsada pel districte de Sants-Montjuïc, compta amb el suport de l’Associació de l’Hort de la Font Trobada, l’entitat ecosocial Som la Clau i la comunitat educativa de les escoles Tres Pins i Bosc de Montjuïc, i suposarà la conversió de 1.200 m² de bosc per habilitar unes 70 noves parcel·les d’hort, a més de canvis en els camins de l’espai, molt utilitzats pels escolars, i la renovació de la zona d’esbarjo al costat del bar Marcelino.

OBRES MONTJUIC / Foto: Montse Giralt
Les obres afecten part dels Jardins de Joan Prats / Foto: Montse Giralt
OBRES MONTJUIC / Foto: Montse Giralt
Els Jardins de Joan Prats són una zona molt transitada per accedir a l'avinguda Miramar a peu / Foto: Montse Giralt
OBRES MONTJUIC / Foto: Montse Giralt
Segons Alerta Poble-sec les obres limitaran l'espai verd d'ús públic / Foto: Montse Giralt

Ara bé, si segons la informació municipal, tota aquesta operació transformadora ha estat producte de processos participatius i compta amb el suport d’entitats i veïns, també n'hi ha que sostenen just el contrari, que no hi ha hagut prou participació, i directament s’acusa el govern Colau d’activar les obres precisament ara per “pur electoralisme per guanyar quatre vots”, a més de denunciar una “indiscriminada tala d’arbres” en un entorn prou descuidat com és aquesta part de la muntanya de Montjuïc. Així ho denuncia Josep Maria Cruset, veí de la Satàlia, que en conversa amb ElNacional.cat lamenta que s’estigui duent a terme una operació de “desforestació”.

Afectació a la Satàlia

Cal tenir en compte que el veïnat de la Satàlia és la part del Poble-sec per sobre del passeig de l’Exposició i, per tant, la més propera a la muntanya de Montjuïc. En aquest sentit, Cruset assenyala que els Jardins de Joan Prats són molt utilitzats pels veïns i que amb l’actual intervenció es “perdrà espai”. A més, qüestiona que l’arranjament de camins suposi “eixamplar-los més de dos metres” i que hagi estat necessari una “tala indiscriminada d’arbres”. El mateix Cruset assenyalava, en un article publicat al diari Zona Sec que tota la transformació suposarà “una important pèrdua i disminució d’espai verd i arbrat, i una evident erosió i degradació del seu terreny natural”.

Els horts es poden fer d’una forma no tan invasiva i amb camins més estrets”, assenyala Cruset, per recordar que en el cas dels horts de la Font Trobada s’ha “pervertit” el sentit dels horts urbans, ja que són al mig de la muntanya, on ha calgut talar arbres per ampliar-los. Per això, des de la seva entitat reclamen que el projecte s’aturi i es “repensi”, intentant revertir els efectes dels moviments de terres i tala d’arbres, perquè tot plegat comportarà que “espai que fins ara era verd i d’accés públic quedi privatitzat”. “Els polítics no tenen sensibilitat per la natura”, afegeix.

Els Jardins de Laribal, un altre front obert

En paral·lel a la problemàtica dels Jardins de Joan Prats, Cruset assenyala que l’Ajuntament de Barcelona té “abandonats” els Jardins de Laribal, situats en una zona propera, a l’entorn de la Fundació Miró i que connecten amb el Teatre Grec. En aquest cas, es tracta d’uns jardins de caràcter monumental que actualment tenen zones amb l’accés tancat al públic a causa d’importants desperfectes, inclús un “esllavissament provocat pel temporal Gloria, que encara no s’ha arranjat”, tot i que ja han passat tres anys llargs. També hi ha glorietes i pèrgoles en molt mal estat, i han desaparegut bona part dels testos ornamentals, al qual cal afegir la situació d’abandonament de l’edifici que feia les funcions de restaurant a la Font del Gat, obra de Josep Puig i Cadafalch.

Per tot plegat, Cruset reclama que hi hagi un “replantejament” de la política municipal a Montjuïc per evitar nous “atemptats contra la natura” i, per revertir la tala d’arbres actuals reclama que es plantin arbres a l’entorn, a més de millorar la protecció dels espais monumentals, com és el cas dels Jardins de Laribal, on demana que no hi hagi manca de manteniment.