Malgrat que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la setmana passada va prendre la decisió unilateral de suspendre l’acord d’agermanament amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv, aquest dimecres la iniciativa ciutadana que promou el trencament de relacions ha arribat a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, on s’ha constatat que només Barcelona en Comú dona suport a la iniciativa, ja que la resta de formacions hi han votat en contra a excepció d’ERC, que s’ha abstingut. Colau queda així aïllada alhora que es confirmen les acusacions de la resta de grups d’haver optat per la fórmula del decret d’alcaldia com a única manera d’aprovar el trencament amb Israel.
Tot i que aquesta derrota de la iniciativa ciutadana no suposa, a efectes pràctics, cap canvi en la suspensió de l’agermanament perquè no obliga l’alcaldessa, ha retirat el seu decret d’alcaldia, marca clarament la posició minoritària dels comuns en aquesta qüestió, que es repetirà, amb tota probabilitat, al ple extraordinari que s’ha de convocar pròximament per tractar la mateixa qüestió. Tot i que encara no hi ha data, una possibilitat és que se celebri el 24 de febrer, coincidint amb el ple ordinari mensual. En tot cas, i a l’espera que a la mateixa comissió es tractin propostes d’altres grups sobre la mateixa qüestió, el que sí que és cert és que en el primer debat sobre el boicot a Tel-Aviv. Colau ha estat àmpliament derrotada.
En tractar-se d’una iniciativa ciutadana, han pogut prendre la paraula membres del col·lectiu Prou Impunitat, impulsors d'aquesta, que han defensat la “inutilitat” dels acords d’Oslo del 1993, ja que no han impedit l’augment de la presència de colons israelians als territoris palestins ocupats i han criticat la suposada modernitat de Tel-Aviv, recordant que està governada “per un exmilitar que ha bombardejat Gaza” i que “mai ha condemnat l’ocupació dels territoris palestins”. Només els ha donat suport la tinenta d’alcaldia Laura Pérez, en nom de Barcelona en Comú, que ha recordat que la població palestina porta “setanta anys sota un règim d’apartheid”.
ERC s'absté, la resta voten en contra
Pel que fa a la resta de grups, Jordi Coronas, en nom d’ERC, ha defensat l’abstenció del seu partit apuntant que a banda de no compartir la manera com s’ha aprovat la suspensió, consideren que el que cal fer davant el conflicte és “aprofundir en la diplomàcia de les ciutats i fer que aquest diàleg vagi més enllà”. Per la seva banda, Jordi Martí Galbis ha defensat el vot en contra de Junts per Catalunya parlant en nom de “les comunitats jueves de Barcelona” i fent una crida a “no només mantenir, sinó reforçar la relació” amb Tel-Aviv i Gaza, a més d’apuntar que veien “antisemitisme” en la proposta ciutadana.
Pel que fa al PSC, la tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha apuntat que l’acord d’agermanament a tres bandes va ser una iniciativa de l’alcalde Clos “per reforçar la cooperació entre Israel i Palestina” que ha estat clau en fets com que Barcelona sigui la seu de la Unió per la Mediterrània. A més, ha apuntat que “el decret d’alcaldia subverteix el procés que estableix el reglament de participació ciutadana” i ha “reprovat” la “decisió unilateral de l’alcaldessa, en una decisió conscient que no busca sinó esquivar la minoria absoluta”. També hi han votat en contra Ciutadans, el Partit Popular, Valents i la regidora no adscrita. És a dir, només el partit de Colau hi ha donat suport.