La polèmica decisió d'Ada Colau de trencar les relacions amb l'Estat d'Israel i, per tant, l'agermanament de Barcelona amb la ciutat de Tel-Aviv continua portant cua. Durant els últims dies, d'ençà que l'alcaldessa de la capital catalana va enviar una carta comunicant la seva posició a Benjamin Netanyahu, moltes personalitats han denunciat aquest trencament sobtat i sense justificació, parlant d'antisemitisme. Ara, però, una cinquantena de personalitats internacionals han signat una carta en què donen suport a Ada Colau, segons ha avançat RAC1. Entre els autors destaquen quatre guanyadors del Premi Nobel, com són Annie Ernaux, George P. Smith, Jody Williams i Mairead Maguire; i també reputats artistes de Hollywood com Susan Sarandon, Mark Ruffalo o Viggo Mortensen, sempre atent a l'actualitat de Catalunya. Entre la resta de signants destaca també l'activista feminista afroamericana Angela Davis. 

El contingut de la carta a Ada Colau per Israel 

En el seu text, aquestes personalitats agraeixen a Ada Colau la seva "valenta decisió de suspendre els llaços internacionals amb Israel, inclòs l’acord d’agermanament amb Tel-Aviv, fins que els palestins puguin viure en llibertat, sense ocupació militar i apartheid", fent referència als ajuntaments que dècades enrere van ser els primers a trencar amb Sud-àfrica. També parlen dels informes que assenyalen Israel com a estat d'apartheid i que "demanen mesures efectives per acabar amb la complicitat internacional de què gaudeix". Per tot plegat, lluny de criticar la decisió de Colau, consideren que Barcelona hauria d’inspirar les institucions arreu del món a "posar fi a la seva pròpia implicació en la supervivència dels règims d’opressió".

"L’apartheid, al cap i a la fi, és un crim contra la humanitat", continuen els autors, que asseguren que s'oposen al racisme en totes les seves formes i que defensen els principis de justícia i drets humans d’una "manera holística" que inclogui els palestins. Després de mostrar la seva indignació pels gestos buits i expressions de preocupació dels governs d'arreu del món davant "les greus violacions dels drets dels palestins per part d'Israel", també han denunciat que l'actual govern del país, sorgit de les últimes eleccions, és el més "ultradretà, racista, masclista i homòfob de la història del país". 

La resta de reaccions a la decisió de Colau, no tan positives

Tot i que ara aquestes cinquanta personalitats internacionals hagin volgut agrair a Ada Colau la seva decisió de trencar amb Israel, especialment amb la ciutat de Tel-Aviv, fins ara, les reaccions a aquesta ruptura havien estat diferents. Per exemple, des de les entitats projueves de Barcelona han acusat l'alcaldessa d'antisemitisme i xenofòbia, i, des d'Israel, un advocat i influencer jueu ha penjat un vídeo a les xarxes rebatent el seu argumentari. Fins i tot, un reportatge del diari alemany Bild acusa Colau d'haver-se alineat amb els que odien Israel. 

A més, des de l'Ajuntament de Barcelona, molts grups polítics han denunciat que la decisió de Colau ha estat unilateral. Ara, el trencament arribarà a un ple extraordinari que s'ha de produir en un termini de quinze dies i amb un únic punt a l'ordre del dia, per debatre el restabliment de relacions amb Tel-Aviv. Aquest ple ha estat forçat per un front comú de Junts, Ciutadans, PP, Valents i la regidora no adscrita.