L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimecres la suspensió temporal de totes les relacions amb l’estat d’Israel, inclòs l’acord d’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv. La mateixa alcaldessa ha enviat una carta al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, en què l’informa de la decisió. Colau ha defensat aquesta decisió criticant la “violació flagrant i sistemàtica dels drets humans”. “Entenem que no podem callar”, ha insistit l’alcaldessa tot apuntant que la decisió no és “en cap cas una discriminació a la població jueva, és una crítica a un govern, no a un poble, una comunitat, o una religió”.
Aquesta decisió arriba com a resposta a la campanya impulsada pel col·lectiu Prou Complicitat per mitjà de la campanya Barcelona, amb l’apartheid, no, que inicialment demanava portar al ple municipal la proposta de trencar l’agermanament. Ara bé, Colau s’ha saltat aquesta petició, formulada pels mateixos promotors, i ha aprovat la suspensió per mitjà d’un decret d’alcaldia, que evitarà que la qüestió es discuteixi al ple municipal. Amb tot, el PSC ja ha anunciat minuts després de saber-se la decisió de l’alcaldessa que seran ells els que portin al ple de febrer una proposta per recuperar l’agermanament, de manera que si compten amb prou suport, la suspensió podria quedar aixecada en poc més de quinze dies.
Les raons de Colau
Segons la carta que Colau ha adreçat a Netanyahu, l’alcaldessa apunta que diverses entitats internacionals com Human Rights Watch, Amnistia Internacional i l’associació israeliana B’Tselem han “denunciat que les pràctiques de l’Estat d’Israel contra la població palestina poden constituir crims contra la humanitat d’apartheid i persecució”. Així mateix, recorda que el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució que qualificava “les pràctiques d’ocupació israelianes com a ‘equivalents a l’apartheid’”. Per això, Colau ha assegurat que no pot romandre “impassible davant de la vulneració sistemàtica dels drets bàsics de la població palestina”, perquè seria “un greu error aplicar una política de tracte desigual i tancar els ulls davant una vulneració àmpliament constatada i documentada per organismes internacionals des de fa dècades”.
“Per tots aquests motius -continua la missiva- us faig saber que he decidit suspendre temporalment les relacions amb l’Estat d’Israel i amb les institucions oficials d’aquest Estat, incloent-hi els acords d’agermanament amb l’Ajuntament de Tel-Aviv, fins que les autoritats israelianes posin fi a la violació sistemàtica dels drets humans contra la població palestina i compleixin plenament les obligacions que li imposen el dret internacional i les diferents resolucions de les Nacions Unides”. La carta aclareix que la mesura afecta “únicament i exclusivament les relacions institucionals de l’Alcaldia de Barcelona amb Israel i la resta de les seves institucions oficials, i en cap cas no afecta la seva ciutadania”.