Aquesta mateixa setmana s’ha complert el primer aniversari de la nominació de Barcelona com a seu de la Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà entre l’agost i l’octubre del 2024 en aigües barcelonines. Tot i que en un any s’ha avançat força feina, serà en la recta final quan es veurà l’impacte que aquesta competició tindrà a la ciutat i a Catalunya, en una operació que no s’acabarà en la celebració de les proves esportives sinó que es vol que deixi un llegat. En tot cas, aquest dijous les administracions públiques de Catalunya han exhibit sintonia en l’esforç comú per assegurar l’èxit de l’esdeveniment.
L'organisme per vehicular aquesta unitat és la Fundació Barcelona Capital Nàutica, la part local que coordina, conjuntament amb America’s Cup Events (ACE-Barcelona), l’organització de la Copa Amèrica. Es tracta d’una fundació publicoprivada que compta entre els seus patrons la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i Esports, el Port de Barcelona, el Consorci de Turisme de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Barcelona Global. Tots plegats donen forma a aquesta entitat que té com a objectiu promoure la navegació i el desenvolupament blau a través de la nàutica i que s'enfronta amb la Copa Amèrica a un repte de primer ordre.
Amb el lema ‘Un mar obert a tothom’, les administracions participants han volgut deixar constància del bon moment de sintonia que es viu amb l’objectiu comú d’assegurar l’èxit de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela. El conseller d’Empresa i Treball, alhora president del patronat de la Fundació, Roger Torrent, ha quantificat la importància de l’esdeveniment esportiu assenyalant que tindrà un “impacte de potencial enorme”, de “12.000 milions d’euros, i un valor afegit d’un 0,5 per cent del PIB en impacte net”, assenyalant que es tracta d’activitat econòmica que “no es faria si no fos per la competició i que crearà 19.000 llocs de treball”. Així mateix, ha llançat el desig que la de Barcelona “sigui la millor Copa Amèrica de la història i que tingui un recorregut a posteriori per a la història del nostre país”.
“Capital nàutica del món”
Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona Laia Bonet, ha expressat la voluntat que la ciutat sigui “la capital nàutica del món i capital global de l’economia blava”, i per això ha defensat el “projecte transformador” que es viurà gràcies a la celebració de la Copa Amèrica de Vela i ha destacat precisament el valor de la col·laboració publicoprivada que ho farà possible, a més de defensar que l’esdeveniment esportiu deixarà “un llegat positiu a la ciutat i incrementarà el lligam entre el mar i la ciutadania”.
L’acte, que ha suposat la primera intervenció pública del nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha comptat també amb representants de la Diputació de Barcelona, Turisme de Barcelona, Cambra de Comerç, Barcelona Global i la mateixa Fundació Barcelona Capital Nàutica. Tots plegats han insistit en la importància de la bona sintonia entre administracions i el sector privat per poder dur a terme la Copa Amèrica de Vela, un esdeveniment esportiu que, en termes d’audiència internacional, se situa com el tercer, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de Futbol, dues assignatures esportives que Barcelona ja té aprovades i amb bona nota.