L’inici de les obres de la ronda de Sant Antoni, amb un projecte de remodelació que ha estat objecte de controvèrsies, queixes per part dels veïns i que ha comptat amb cops de timó del govern municipal fins a l’adopció d’un projecte que els socialistes havien aparcat, ha comportat l’aflorament de noves restes arqueològiques, tal com ha passat amb les obres de la Rambla, la Via Laietana i els eixos verds de l’Eixample. En el cas de la ronda, han aparegut restes de la muralla medieval, un fet que, en tot cas, no ha comportat cap sorpresa, ja que era prou esperat que afloressin aquestes restes.
Cal tenir en compte que les rondes interiors de Barcelona, les de Sant Pau, Sant Antoni, Universitat i Sant Pere, transcorren precisament per l’espai que fins a la segona meitat del segle XIX ocupaven les muralles, i per això delimiten l’actual districte de Ciutat Vella. Per tant, era molt probable que es trobarien restes de les muralles que van començar a ser enderrocades a partir del 1854, més si es té en compte que en el marc de la reforma del mercat de Sant Antoni l’any 2014 van reaparèixer importants segments del baluard de Sant Antoni i el seu sistema defensiu -fossat, contraescarpa i camí cobert-, a més d'un traçat de l'antiga carretera de Madrid i d'un tram del ramal de la Via Augusta i les estructures funeràries paral·leles a aquesta via romana.
A les obres d'urbanització de la Ronda de Sant Antoni han aparegut restes d'un tram de la muralla medieval i moderna. Durant les properes setmanes segons avanci la intervenció es podran conèixer més novetats. pic.twitter.com/HNBBYHg3I3
— Servei d'Arqueologia (@arqueologiabcn) January 24, 2024
En tot cas, segons que ha difós aquest dimecres el Servei d’Arqueologia de Barcelona a través de xarxes socials, en el marc de les actuals obres d’urbanització de la ronda de Sant Antoni, “han aparegut restes d’un tram de la muralla medieval i moderna”. “Durant les properes setmanes segons avanci la intervenció es podran conèixer més novetats”, afegeix aquest organisme municipal. Totes les grans actuacions en la via pública han de seguir un protocol que inclou una intervenció arqueològica, tot i que en la majoria dels casos, les troballes són documentades i altre cop soterrades, ja que és la millor manera que es conservin si no hi ha cap projecte museístic al seu entorn. Així mateix, cal tenir present que pel subsol de la mateixa ronda de Sant Antoni transcorre el túnel del metro de l'L2, fet que probablement limitarà la possibilitat de troballes d'importància.