La masia de Can Valent és un edifici històric del barri de Porta, al districte de Nou Barris de Barcelona, que ha passat dècades en estat d’abandonament des que als anys seixanta hi van marxar els últims masovers. Ara bé, tot i que fins fa poc amenaçava ruïna, des de l’abril que està en procés de rehabilitació dins d’un pla de reforma de tot l’entorn del cementiri de Sant Andreu, que inclou la construcció d’un tanatori i la conversió en zona verda d’un aparcament en superfície de més de 300 places, a més de reurbanitzar i destinar a nous usos l’antic camp de futbol de la Damm. En aquest context, la rehabilitació de la masia de Can Valent ha posat al descobert una sèrie de troballes arqueològiques vinculades a aquest espai.
Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, s’hi ha trobat restes d’un pou, d’un forn de llenya i de dos cups de vi. A més, han aparegut paviments en diferents estrats i de segles diferents, que van del XVII al XIX. També s’hi ha trobat dues monedes, una de 1823 i l’altra pendent de datació. Finalment, entre el més destacat convé assenyalar l’aparició de restes subterrànies que semblen estar relacionades entre elles. Els primers indicis apunten que es tractaria d’una mena de xarxa subterrània que faria les funcions de fresquera, és a dir, per guardar els aliments en fresc a temperatura constant, construïda durant el segle XVIII i abandonada el segle XIX.
Ara, aquest conjunt de restes està sent avaluat per determinar-ne la importància i, en conseqüència, decidir si es conserven i de quina manera caldria fer-ho. En qualsevol cas, hi ha una sèrie d’elements, ja avaluats, sobre els quals s’ha decidit actuar perquè era imprescindible per poder continuar l’obra de rehabilitació. Es tracta d’elements poc rellevants i d’escàs valor, tenint en compte l’estudi dut a terme. Les troballes més significatives són les de les pavimentacions i les subterrànies. L’obra de rehabilitació es podrà acabar sense que aquests elements es vegin afectats. Així, en un futur, es podran estudiar amb detall i decidir què se n’acaba fent.
El final de les obres, al desembre
L’aparició de les restes arqueològiques ha afectat el ritme de les obres, de manera que, ara, la finalització està prevista per a finals d’any en lloc de la data inicialment prevista, que era al novembre. La rehabilitació de la masia de Can Valent va començar el passat mes d’abril amb un cert enrenou, quan gairebé sense previ avís es van enderrocar els annexos posteriors, que va fer disparar les alarmes davant una possible nova pèrdua patrimonial. En realitat es tractava d’edificacions dels anys vuitanta del segle passat que van permetre l’ús de la part posterior com a horts urbans, sense valor patrimonial, tot i que va suposar la desaparició d’un mural emblemàtic de la zona.