Un cop el Govern va anunciar dissabte passat la fi de les restriccions per la sequera gràcies al notable augment de l’aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya, era qüestió de dies que els municipis afectats posessin sobre la taula els seus plans de tornada a la normalitat. En el cas de Barcelona, aquest dimecres l’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat el calendari de restablerta a partir d’un fet que es pot considerar el símbol de la fi de la sequera: tornar a fer funcionar les fonts ornamentals, tenint en compte que aquestes van deixar de funcionar el novembre del 2022, és a dir, fa dos anys i mig.
En una convocatòria a mitjans de comunicació a la plaça de Catalunya, l’alcalde ha engegat simbòlicament una de les fonts bessones, això sí, només amb una aixeta rajant aigua, ja que encara som lluny que les fonts brollin amb la seva finalitat ornamental. Ja es va assenyalar fa uns dies que, a causa del llarg temps sense funcionament, les fonts haurien de passar revisió abans de tornar a brollar, i aquest mateix dimecres ja s’ha pogut veure un grup d’operaris revisant les canalitzacions de les fonts bessones de la plaça Catalunya. En tot cas, Barcelona és més prop de tornar a tenir les seves 330 fonts ornamentals en ple funcionament, per bé que tot plegat s’allargarà fins a principis de l’any vinent, això sí, amb alguns moments especials, com per la Mercè, quan tornarà a brollar la Font Màgica de Montjuïc.
“L’aigua de les fonts ornamentals és el símbol de la desitjada tornada a la normalitat”, ha apuntat Collboni, que no s’ha estat de recordar que s’acaba de superar “la pitjor sequera a Catalunya dels darrers dos-cents anys”, per apuntar, així mateix, que aquest cop no passarà com en altres ocasions, que “quan acabava la sequera es deixaven de fer infraestructures hídriques”, tot anunciant que Barcelona no aturarà els seus plans que tenen com a objectiu a llarg termini que “el cent per cent de reg de parcs i jardins i de carrers es pugui fer amb aigua freàtica i no amb aigua potable”. “Estem en aquest camí”, ha insistit l’alcalde.
Calendari de la represa
Barcelona compta amb 330 fonts ornamentals, de les quals 85 han mantingut l’aigua tot i la sequera per salvaguardar la flora i la fauna. Pel que fa a la resta, l’Ajuntament ha preparat tres fases de recuperació:
- Grup I, posada en marxa des d'ara i fins al mes de juny de 2025. Són les 68 fonts que tenen una superfície menor de 40 m². En aquesta fase també es posaran en funcionament les 5 fonts de l’eix passeig de Gràcia-centre i la font de Manuel de Falla, a Nou Barris. En total, 74 fonts ornamentals. A més s’actuarà fent el buidatge i la neteja de les que s’han pogut mantenir amb aigua durant la sequera, el llac de l’Espanya Industrial, el llac de la Pegaso i el de la Creueta del Coll.
- Grup II, posada en marxa entre juny i octubre de 2025. Són 73 fonts amb una superfície entre 40 i 100 m². En aquesta fase es recuperarà la Font Màgica i les cascades de Montjuïc.
- Grup III, posada en marxa entre octubre de 2025 i durant el primer semestre de 2026. Són 72 fonts ornamentals amb una superfície superior a 100 m², espais de grans dimensions en els quals la posada a punt requereix més complexitat tècnica.

Tot plegat suposa que a principis del 2026 totes les fonts ornamentals de Barcelona tornarien a estar en funcionament, a més de recuperar la possibilitat de regar parcs i jardins amb aigua potable. Cal recordar que durant la sequera s’ha mantingut el reg i neteja de carrers amb aigües freàtiques i que en cap cas s’han tancat les fonts de beure amb aigua potable. Amb tot la recuperació de les fonts ornamentals significarà, segons l’alcalde “el símbol de la desitjada tornada a la normalitat”. Una normalitat, això sí, que no permetrà abaixar la guàrdia, davant un escenari de canvi climàtic que augura “futures sequeres”.
Final de les restriccions del reg
A banda de tornar a activar les fonts ornamentals, l’aixecament de la fase d’alerta també suposa la normalització del reg dels parcs i jardins, que continuarà realitzant-se amb el màxim d’aigua freàtica com a mesura d’estalvi d’aigua potable. Des de la tardor passada, quan es van flexibilitzar les restriccions per sequera, es va recuperar la plantació d’arbrat i espais verds. Fins ara ja s’ha recuperat més del 40% de l’arbrat i les plantes arbustives que van quedar afectats per la sequera. El pla de recuperació del verd continuarà executant-se i la previsió és que pugui acabar la primavera de 2026, acompanyant els cicles del verd i plantant en el millor moment per garantir la supervivència. La previsió és poder plantar fins a 9.000 arbres i 8,2 hectàrees de planta arbustiva i vivaç.