En un context en que l’emergència climàtica i la sequera estan impactant amb duresa en entorns vulnerables i en llars que pateixen pobresa energètica en les instal·lacions d’aigua en els seus habitatges, Aigües de Barcelona ha reunit aquest dijous els serveis socials de catorze ajuntaments metropolitans, la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en el III Fòrum de Diàleg amb els Serveis Socials per reforçar el diàleg, la cocreació i el treball en comú en el desenvolupament de projectes d’acció social i d’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat. La trobada ha servit per debatre com s’està abordant l’impacte de la sequera en entorns vulnerables.
Així, partir de casos concrets de Santa Coloma de Gramenet i Barcelona, s’han analitzat casos de detecció de fuites, les condicions deficients d’algunes instal·lacions d’aigua en habitatges o infrahabitatges i s’ha aprofundit en l’actuació d’Aigües de Barcelona i dels serveis socials en aquestes situacions. En aquest sentit, s’ha valorat la proposta d’Aigües de Barcelona de promoure el programa Llars Resilients, un nou projecte per acompanyar la rehabilitació d’instal·lacions interiors d’aigua en mal estat de persones en situació de vulnerabilitat i que es desplegaria en aliança amb entitats socials i ajuntaments.
Cal tenir present que Aigües de Barcelona té activat el protocol per afrontar l'emergència en l'àmbit de la pobresa energètica en els 23 municipis on presta servei i més de 60.900 famílies es troben acollides a la tarifa social de l’aigua, dada que ha augmentat més d’un 11% des del 2020. Durant la trobada amb els serveis socials, també s’ha analitzat, juntament amb representants de l’ACA, la importància de dur a terme revisions periòdiques de les situacions de vulnerabilitat per tal de mantenir actualitzades les ajudes a la factura de l’aigua de les persones que ho requereixen.
En aquest sentit, Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha destacat “la necessitat de continuar reforçant el diàleg continu, el treball en comú i la cocreació amb les administracions com a eina imprescindible per millorar la qualitat de vida i el futur de les persones, sobretot aquelles que més ho necessiten”. El conseller delegat de la companyia ha fet èmfasi que “la revisió de les situacions de vulnerabilitat és una iniciativa que s’ha posat en marxa per garantir la bona gestió dels recursos públics i privats”. El Fòrum de Diàleg ha servit, finalment, per fer retiment de comptes del Pla d’Acció Social d’Aigües de Barcelona 2021-2023 i presentar les línies de treball del nou Pla d’Acció Social 2024-2026 als representants dels serveis socials.
Rendició de comptes
Durant la rendició de comptes, s’ha explicat que Aigües de Barcelona ha impulsat, entre el 2021 i el 2023, fins a 118 programes i iniciatives socials, en col·laboració amb 38 entitats socials del territori, 12 ajuntaments i la Diputació de Barcelona, que han contribuït a millorar l'ocupabilitat i la qualitat de vida de més de 5.000 persones en situació de vulnerabilitat al territori metropolità. El desplegament de programes del nou Pla d’Acció Social continuarà el model de col·laboració publicoprivada i social, per cocrear i impulsar programes innovadors específics, en funció de les necessitats socials de cada municipi i amb una mirada dirigida a l’ocupació, la formació i la millora de les competències com a palanques de canvi i elements transformadors. A més, el pla incorporarà un nou vector: l’aigua com a font de millora de benestar i salut. Aquest punt, relacionat amb com afrontar l’impacte de la sequera en entorns vulnerables.
Han participat en la trobada representants de l’ACA, dels serveis socials de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Cervelló, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Viladecans.