La massificació turística de Barcelona no és només un problema que afecta els veïns, en especial al districte de Ciutat Vella, que veuen com des de la represa postcovid els carrers tornen a estar ocupats gairebé de manera permanent per grups turístics, sinó també pels mateixos guies turístics habilitats i acreditats (a la imatge principal, una guia habilitada i acreditada a la plaça de Sant Iu), que veuen com els autodenominats Free Tours els fan competència deslleial amb una activitat que s’aprofita d’una certa “ambigüitat legal” que els permet fer de guies turístics sense tenir l’acreditació per fer-ho. Per això, i amb l’objectiu “d’aïllar” aquests guies irregulars, l’Ajuntament de Barcelona i els guies habilitats han posat fil a l’agulla.
En aquest sentit, l’ajuntament ha signat un acord de bones pràctiques en el guiatge de grups a la via pública de Barcelona que de moment han subscrit les dues associacions de guies habilitats i acreditats per la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat que s’hi afegeixin altres sectors implicats, com ara els principals clients dels guies turístics, com agències de viatges, tour operadors, hotels i navilieres, amb la voluntat que sigui un primer pas per poder regular les activitats dels Free Tours i, en última instància, poder aplicar sancions, una possibilitat que no depèn únicament del consistori que, en tot cas, considera que aplicar bones conductes servirà, almenys, “per aïllar-los”.
Segons ha informat el regidor de Turisme i Indústries creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, aquest acord de bones intencions, malgrat no tenir capacitat sancionadora, “ajudarà per aïllar el conjunt d’entitats, associacions i persones individuals que aprofiten l’economia col·laborativa per estar fora del sistema”, ja que s’aprofiten d’una “ambigüitat legal”, pel fet que les pràctiques dels guies estan regulades als espais interiors, com ara museus o llocs d’interès turístic, on només es pot exercir si es té l’acreditació i habilitació homologada, però no al carrer, on no només és complicat regular l’activitat, sinó que a més acostumen a generar molèsties per sorolls o grups massa nombrosos.
“Acord valuós”, segons els guies habilitats
Per part de les associacions de guies habilitats, Macarena Bergada, presidenta d’Aguicat, s’ha referit al pacte de bones pràctiques com un “acord valuós” per assenyalar que es tracta d’una extensió del codi deontològic que ja s’aplica en aquests moments i per recordar que els guies habilitats “som professionals que ens dediquem a això” marcant distàncies amb els Free Tours, perquè “els guies no habilitats no són professionals”. Per la seva banda, Inés Calzado, presidenta d’Apit, ha assenyalat que l’acord “és un primer pas” i ha afirmat que “els guies de turisme acreditats som l’única via per un turisme sostenible”.
Sense megàfons i amb grups reduïts
Alguns dels aspectes d’aquest acord, que les dues principals associacions de guies, Aguicat (Associació de Guies Habilitats per la Generalitat de Catalunya per un Turisme Responsable i de Qualitat) i Apit (Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya), començaran a aplicar -en alguns casos ja s’aplicaven- serà l’extensió de l’ús dels sistemes de radioguia -on els turistes escolten les explicacions amb auriculars-, erradicant l’ús de megàfons i la seva conseqüent contaminació acústica; un altre aspecte serà la reducció dels grups a un màxim de trenta persones a tota la ciutat excepte a Ciutat Vella, on haurien de ser de quinze persones. Val a dir que l’Ajuntament ja es va comprometre a reduir els grups turístics a una quinzena de persones més el guia en el ple municipal de novembre del 2021, sense haver-ho implementat encara.
A més, dins d’aquestes bones pràctiques que assumiran els guies habilitats s’inclouen altres punts destacats, com l’autoregulació del nombre de grups en diferents espais de Ciutat Vella i la creació d’itineraris amb carrers de sentit únic per a grups turístics. Així, en catorze espais del districte els signants es comprometen a regular-se per no superar uns aforaments màxims, calculats segons les dimensions de l’espai, així a la places Reial i Sant Jaume hi podran coincidir fins a vuit grups, al Fossar de les Moreres, tres grups, a la plaça de Sant Felip Neri, dos grups o a la plaça Lluís Millet, davant el Palau de la Música, només un grup.
Carrers de sentit únic
Pel que fa als carrers de sentit únic, ajuntament i associacions de guies habilitats han pactat uns itineraris amb carrers i places per a grups turístics a fi i efecte d’aconseguir que el moviment de turistes sigui unidireccional i, per tant, més fluid, especialment en carrers estrets. Així, l’accés a la plaça Sant Jaume des del passeig de Colom -on poden desencotxar els autocars-, es farà a través dels carrers Marquet, Regomir i Ciutat, mentre que el recorregut invers es farà per Dagueria, Lledó, baixada de Viladecols, Hostal d’en Sol i Fusteria. Altres carrers de sentit únic seran els del Call especialment estrets, com Salomó ben Adret i Marlet.
Ara bé, totes aquestes normes són només un catàleg de bones conductes que, almenys de moment, no tenen cap capacitat impositiva ni molt menys sancionadora. Amb tot, el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha assenyalat que és un pas en el camí d’arribar a regular els Free Tours i “prioritzar la vida veïnal”. “El regidor de Ciutat Vella vol apartar qui no respecta els carrers i places”, ha afirmat parlant d’ell mateix en tercera persona, per deixar clara la voluntat del consistori d’afavorir la visita amb guies habilitats com a mesura per “aïllar” els que no tenen la corresponent acreditació. Per la seva banda, Xavier Marcé ha afegit que s’ha convidat els Free Tours a subscriure també el pacte de bones pràctiques.
Imatge principal: Un grup turístic amb una guia habilitada a la plaça de Sant Iu de Barcelona / Foto: Sergi Alcàzar