Les obres de perllongament de l’L8 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), entre Plaça Espanya i Gràcia, avancen sobre calendari, amb actuacions i afectacions en bona part de l’Eixample esquerre, des del mateix punt de partida i el parc de Joan Miró fins a la plaça de Francesc Macià i, especialment, en diversos trams del carrer Urgell, així com a la Gran Via de les Corts Catalanes. Les obres d’infraestructura es van iniciar el gener del 2024 i la previsió és finalitzar-les en 58 mesos, una mica menys de cinc anys, és a dir, cap a finals del 2028. Ara bé, des de la conselleria de Territori no s’avança cap previsió concreta d’entrada en servei, que probablement seria ja a principis de la propera dècada, ja que les obres d’infraestructura contemplen l'excavació i els pous de les estacions, però no la instal·lació de vies i catenàries i els acabats de les estacions. El pressupost total és de 412 milions d'euros.
En tot cas, i en el marc d’una visita d’obres al tram de la Gran Via entre els carrers Llança i Vilamarí de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, la directora de projectes de la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat del departament de Territori, Begoña Castiblanque, ha donat les explicacions actualitzades de l’avanç de les obres, amb intervencions en diversos punts, assenyalant que l’espai de la Gran Via és especialment important perquè, a banda de servir en el futur com a sortida d’emergència -de les tres que es contemplen en el nou tram-, serà el “pou d’introducció i atac de la tuneladora”, és a dir, el punt per on començarà a excavar el túnel de gairebé quatre quilòmetres fins a arribar a Gràcia.
Cal tenir en compte que el nou túnel serà de via doble des d’aquest punt de la Gran Via fins a Gràcia, mentre que en direcció a Plaça Espanya, a uns pocs centenars de metres, es preveuen dos túnels de via única, ja que es tracta d’un espai “més complex”, on ha de conviure amb altres infraestructures com dues línies de Metro (L1 i L3), així com el túnel per al trànsit rodat. Les obres, a més inclouen la construcció de tres noves estacions -Hospital Clínic, amb enllaç amb l’L5 de Metro, Francesc Macià i Gràcia- i “la remodelació de les dues existents, és a dir, l’actual de la Plaça Espanya, on caldrà canviar els accessos i perllongar dues de les quatre vies existents, així com la de Gràcia de les línies L6 i L7, on hi haurà connexió amb l’L8. Val a dir, en tot cas, que les vies de les línies del Llobregat i el Vallès són d’amples diferents i, per tant, sempre caldrà fer transbord per canviar d’una xarxa a l’altra. Amb tot, es preveu que el perllongament capti 19 milions d’usuaris anuals.
Pou d’atac de la tuneladora
Sobre el terreny, al costat mar de la Gran Via entre Llançà i Vilamarí es pot observar un forat de noranta metres de llarg per vint d’ample i uns quatre metres de profunditat, que encara ha d’arribar als vint metres sota terra. Actualment, es treballa en les pantalles laterals que permetran buidar fins als vint metres, que serà la profunditat a la qual ja es podrà introduir la tuneladora que excavarà fins a la futura estació de Gràcia. En el mateix àmbit, es preveu una altra galeria de servei pel carrer Llançà que permetrà traslladar tota la runa i materials extrets del túnel a la zona logística del parc de Joan Miró.




Un cop enllestida la tunelació, aquest mateix espai de la Gran Via servirà per posar-hi una sortida d’emergència de les tres previstes, ja que les altres dues estaran situades a Urgell amb Consell de Cent i a Muntaner entre Laforja i Marià Cubí. En l’actualitat es treballa ja en tots aquests sectors, en alguns casos amb les obres preliminars de desviació de serveis, però precisament la zona de la Gran Via és la més estratègica, ja que sense ella no es podrà iniciar a excavar el túnel. Així mateix, a la mateixa plaça Espanya, en l’àmbit de la font central, es treballa en el pou d’atac per als dos túnels de via única que conformaran el primer tram del perllongament.
Inauguració a tombant de dècada
Pel que fa a la posada en servei d’aquest perllongament, des de Territori prefereixen no avançar cap data concreta, atès que es preveu acabar la infraestructura a finals del 2028, però que això no inclou, com ha assenyalat Castilblanque, “les vies, la catenària i les estacions”. Amb tot, cal tenir en compte que algunes d’aquestes intervencions es podran anar fent en paral·lel a l’avanç de les obres, la qual cosa implica que tot plegat estaria enllestit a finals d’aquesta dècada o més probablement a principis de la vinent.