El 30 de desembre del 1924 va entrar en servei el Gran Metro, la primera línia de ferrocarril metropolità de Barcelona i germen de l’actual L3, que feia el recorregut entre Lesseps i plaça de Catalunya. Per celebrar aquesta efemèride, que enguany arriba al seu centenari, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha preparat un conjunt d’activitats entre les quals destaquen un seguit d’exposicions, restauració de vagons històrics, la publicació de llibres i la visita a espais normalment inaccessibles, com les estacions fantasma. Amb tot, i a diferència d’altres celebracions com el norantè aniversari, no hi ha previst cap viatge en vagons històrics.

El centenari, que durarà un any des del 30 de desembre d’aquest 2024 fins al mateix dia del 2025, començarà amb una acció a l’estació de Passeig de Gràcia, una de les centenàries, que originalment duia el nom d’Aragón. Tot i que encara no s’han revelat els detalls d’aquest acte, serà el tret de sortida de tot un any de celebració que inclou, així mateix, un logo específic i una campanya de comunicació. En la presentació dels actes, aquest dijous a migdia, la presidenta de TMB i primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha destacat que serà un centenari “obert a tothom”, amb una mirada especial a “les 4.000 persones que cada dia fan que el Metro funcioni”.

 

Per la seva banda, el conseller delegat de TMB, Xavier Flores, ha recordat l’oportunitat de celebrar el centenari precisament en paral·lel al recent anunci de desencallar el perllongament de l’L2 fins a Montjuïc i més enllà, i ha reiterat que hi haurà actes “per als treballadors i per als ciutadans” a partir de la premissa que el servei del Metro és “un instrument per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans portant-los en condicions de comoditat”. Flores també ha destacat que no es preveu cap circulació històrica perquè els “no hi ha trens en disposició de circular i també per l’evolució dels sistemes de seguretat”. La presentació ha inclòs l’estrena del primer comboi vinilat amb el logo del centenari a l’estació de l’L2 a Paral·lel.

Com serà el centenari?

Com ja s’ha apuntat, l’estació de Passeig de Gràcia de l’L3, que va néixer amb el nom d’Aragón, serà l’escenari d’una de les principals actuacions del centenari que es farà coincidint amb el dia exacte en què el metro farà 100 anys, el 30 de desembre de 2024. A més, es treballa en una exposició de trens restaurats de les sèries 100, 300, 400, 1100 i 3000, que es farà durant el darrer trimestre del 2025 en una ubicació encara no concretada, però sense descartar que sigui en l’àmbit de la fira de Montjuïc, al palau on hi ha una demanda ciutadana de crear-hi un Museu del Transport de Barcelona.

cent anys metro barcelona foto jordi palmer 2
Detall de la decoració dels combois per celebrar el centenari / Foto: Jordi Palmer

Aquesta mostra del patrimoni històric de TMB permetrà veure els trens després del procés de restauració que inclou una neteja interior i exterior acurada, reparacions de paviment, marcs, finestres, portes, panells laterals i altres elements per tal que puguin ser visitats. També es restituirà la il·luminació a les zones de passatge i cabina perquè es pugui visitar l’interior quan estiguin exposats. A la part exterior es repararan desperfectes en xapes i es vinilarà amb els colors que tenien quan van deixar de prestar servei comercial.

Una segona exposició, aquesta immersiva, tindrà lloc a l’Espai Mercè Sala, a l’estació de Diagonal (L5), que conformarà una experiència que arrencarà a l’estiu i que permetrà fer un viatge immersiu per la història del metro de Barcelona. A més, la Generalitat de Catalunya, que ha escollit el centenari com una de les efemèrides a celebrar pel Govern, organitzarà una exposició sobre la història del metro i com el seu naixement i expansió han contribuït a donar forma a la ciutat i l’àrea metropolitana que coneixem. Es farà al Palau Robert. 

També a l’Espai Mercè Sala s’obrirà el 13 de gener una exposició sobre un dels llibres del centenari, La petita història del metro, il·lustrat per Pilarín Bayés i que aproparà la història a la canalla. Aquest espai expositiu acollirà també la mostra fotogràfica El repte constructiu, que recollirà elements singulars d’enginyeria presents a la història del metro de Barcelona com la construcció dels primers túnels, el pont de ferro de l’estació de Catalunya o l’elevador que hi havia a l’antiga cotxera de Lesseps. 

Visites a espais ocults

Un altre al·licient del centenari serà la possibilitat de fer visites a espais ocults de la xarxa de Metro, entre les quals les estacions fantasma de Correus i Gaudí, així com l’escala de caragol del vestíbul d’Urquinaona i altres espais no accessibles al públic com els simuladors de conducció, els tallers, la subcentral de Mercat Nou i el centre de control. La celebració dels cent anys de metro arribarà també a grans esdeveniments de ciutat, com ara la Cavalcada de Reis de Barcelona 2025. També els cent anys del metro seran protagonistes de l’espectacle de drons de la Mercè 2025. 

A més, hi haurà dues grans curses obertes a tota la ciutadania. Una cronoescalada, que es farà a l’estació de metro El Coll | La Teixonera, la més profunda de la xarxa amb 74 metres de fondària. I una cursa nocturna al metro que, a més, tindrà un caire solidari, perquè permetrà donar visibilitat i captar fons per la lluita contra l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), la causa solidària escollida enguany pels professionals de TMB. D’altra banda, l’ONCE dedicarà un cupó al Centenari del Metro de Barcelona que es presentarà el pròxim 17 de desembre en un acte en el que també s’explicarà l’evolució i el futur de l’accessibilitat al metro de Barcelona.

Els llibres del centenari

A més de La petita història del metro, il·lustrat per Pilarín Bayés, el centenari inclourà l’edició de dos llibres commemoratius. La dona treballadora al metro de Barcelona, que analitzarà el paper que han desenvolupat les dones en funció de l'època històrica que van viure i un llibre de fotografies editat per TMB, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona amb el títol 100 anys del metro de Barcelona. A més, el centenari del metro tindrà un gran acte institucional que se celebrarà al paranimf de l’Escola Industrial i que comptarà amb la presència de representants de les principals institucions del país. En aquest acte es presentarà el documental Cent anys de Metro (1924-2024).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!