L'Ajuntament de Barcelona ampliarà el CSIC en una discoteca del passeig Marítim, tal com ha anunciat el consistori aquest dimecres. Ambdues parts han acordat impulsar un projecte d'ampliació dels espais de recerca, concretament del Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) en el qual s'engloba l'Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina. L'objectiu de tot plegat és generar en aquest espai del front marítim nous usos de divulgació científica, així com de connexió entre la ciència i la ciutadania. "Per això, volen que el nou espai vinculat a l’institut d’investigació estatal es caracteritzi pel seu marcat accent d’activitats de transferència de coneixement i de divulgació ciutadana, en especial en temàtiques relacionades amb el medi marí", afegeix el comunicat de l'Ajuntament.
Actualment, el CMIMA s'ubica el número 37-49 del Passeig Marítim. Però el projecte d'ampliació preveu que l'Estat cedeixi al CSIC tres dels locals que s'hi troben just davant, arribant a ocupar una superfície potencial de 4.330 metres quadrats. Així doncs, el projecte es desenvoluparà en dues fases. La primera fase es desplegarà al local situat al Passeig Marítim de la Barceloneta 51, ocupat actualment per Opium i de 2.565 metres quadrats. La voluntat és d'iniciar immediatament l'ús provisional de l'espai mentre avança el projecte i la licitació de les obres. La segona fase s'estendrà als dos locals contigus, Shoko i Carpe Diem, de 690 i 1.075 metres quadrats. Aquests espais també estaran destinats a "incentivar les activitats de cultura científica dels altres instituts del CSIC a Barcelona, la seva àrea metropolitana i Catalunya amb la finalitat de fomentar el coneixement científic de la ciutadania".
Una comissió de seguiment
L'Ajuntament de Barcelona assegura que es compromet a posar a disposició del CSIC l'avantprojecte d'obres impulsat des de l'Oficina del Pla Litoral, alhora que al finançament del projecte i de les obres per iniciar el seu ús per part del centre de recerca. "Per part del CSIC, el primer compromís assumit passa per iniciar els tràmits per fer efectiu el traspàs dels locals i el canvi de la titularitat de l'Administració General de l'Estat a la del CSIC, i fer-se’n càrrec, per poder després encarregar els projectes necessaris per a l’adequació dels locals", assenyala el consistori. Ambdues institucions han expressat la voluntat d'establir una comissió de seguiment formada per, com a mínim tres representants per part de l'Ajuntament i tres per part del CSIC. Aquesta comissió es reunirà una vegada al trimestre per fer el seguiment de l'acord.
Tot plegat respon a l'acord per impulsar la capitalitat cultural i científica de Barcelona, així com a "la voluntat de seguir desenvolupant la ciutat com a pol científic de primer nivell". De fet, desplega el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, que aposta per "impulsar projectes urbans que catalitzin les activitats de recerca i innovació a la ciutat". "També s’ajusta a la missió del CSIC que com Agència Estatal per a la investigació científica i el desenvolupament tecnològic preveu, entre les seves funcions, fomentar la cultura científica, tecnològica i d’innovació a la societat, impulsant la vocació investigadora", afegeix l'Ajuntament de Barcelona.