L'Ajuntament de Barcelona i l'entitat del Tercer Sector Hàbitat3 han arribat a un acord per la compra de la Casa Orsola a través d'una fórmula social col·laborativa, segons una nota del consistori. A les 11 està previst que comparegui l'alcalde, Jaume Collboni, per donar-ne més detalls. L'alcalde compareixerà juntament amb la presidenta d’Hàbitat3, Carme Trilla, en una roda de premsa on també participaran la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, i el comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera. La Fundació Hàbitat3 és una gestora d’habitatge social impulsada des del tercer sector que treballa amb les entitats socials i les administracions públiques per garantir el dret a un habitatge digne a les persones en situació de vulnerabilitat. Segons han indicat fonts a El Matí de Catalunya Ràdio, la compra s'ha fixat en més de 9 milions d'euros.

La finca modernista, ubicada a l'esquerra de l'Eixample, s'ha convertit en un símbol de resistència per als moviments sindicals que denuncien l'especulació immobiliària. El passat 31 de gener s'havia de fer el desnonament de Josep Torrentveí de la Casa Orsola, però l'actuació va quedar ajornada fins a la matinada d'aquest dimarts passat, 4 de febrer. La comitiva judicial va decidir suspendre l'actuació davant la mobilització de més de 1.000 persones als voltants de l'edifici, per "la impossibilitat de dur-lo a terme en condicions de seguretat". El dimarts, però, el desnonament es va tornar a ajornar fins al 18 de febrer. Així doncs, el segon intent per desnonar el Josep s'ajornava un cop més.  

La concentració davant la Casa Orsola / Europa Press

 

El propietari havia manifestat l'opció de vendre

Dilluns, el propietari de la Casa Orsola de Barcelona ja va obrir la porta a vendre la polèmica finca, on diversos llogaters estaven amenaçats de desallotjament perquè no se’ls han renovat els contractes. “Suposo que finalment acabaré venent la finca. Quan això passi, és possible que es trobin amb un autèntic voltor que no tindrà gens d'interès a preservar el patrimoni ni en trobar acords”, afirmava en una carta oberta. En el text, Ollé es defensava de les acusacions rebudes últimament, acusava alguns llogaters de males praxis i assegurava que ell “només volia mantenir de forma sostenible un edifici modernista”. Ollé també agraïa al síndic de greuges i a l’Ajuntament de Barcelona els intents de mediació, “encara que potser una mica tard”.

L'endemà d'obrir la porta a aquesta possibilitat, l'alcalde ja va dir que estudiaria les "diferents alternatives" que es proposessin durant el procés de mediació entre les parts, entre les quals hi havia la compra de l'edifici. Amb la compra de la finca per part de l’Ajuntament es tanca el conflicte entre la propietat i els veïns que fa anys que s'allarga, i és que el 2001 un fons d'inversió va adquirir el bloc i des d'aleshores que no vol renovar els contractes dels actuals inquilins. El fons vol reformar els pisos i posar-los com a lloguer de temporada de luxe.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!