Des que l’Ajuntament de Barcelona va començar a aplicar, el passat setembre, el ‘Pla específic de mesures per a la reducció del soroll d’activitats del Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou’, que afecta el popularment conegut com a Triangle Golfo, s’hauria constatat una reducció del soroll d’entre 1,5 i 4 decibels respecte de les dades del 2022 segons xifres donades a conèixer aquest dimecres pel mateix consistori que apunten que durant el mes d’octubre s’ha observat com els sonòmetres instal·lats al carrer d’Almogàvers 83 i 115 han presentat reduccions significatives de 4 dB i gairebé 3 dB, respectivament. Els altres dos equips ubicats al carrer de Pamplona 84 i a Pere IV 71 també registren nivells inferiors als de l’any passat, reduint més d’1,5 dB i gairebé 3 dB els nivells de soroll, respectivament.

Es tracta d’unes primeres dades que caldrà continuar seguint durant els propers mesos i, en aquest sentit, des del districte de Sant Martí s'està fent un seguiment i una avaluació mensual de les mesures implantades per comprovar la seva efectivitat. En aquest procés s’està en comunicació constant amb els veïns i veïnes de la zona així com amb els propietaris dels locals d’oci nocturn. En aquest sentit, el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé, ha assenyalat que es tracta d’uns primers resultats que cal seguir analitzant i ha remarcat que des del districte “continuarem revisant l’eficàcia de les mesures i vetllarem pel compliment del pla per tal de garantir el descans dels veïns i les veïnes”.

El pla afecta la zona delimitada pels carrers d’Almogàvers (entre els carrers Marina i Àlaba), Pallars (entre els carrers Zamora i Àlaba), Pere IV (entre els carrers Zamora i Àvila), i Zamora, Pamplona i Àlaba (entre els carrers Almogàvers i Pere IV). Entre les mesures més destacades que estableix s’inclouen el manteniment de les restriccions d’obertura de nous establiments musicals, bars, i botigues que venen alcohol, i estableix que no s’autoritzaran més terrasses i s’aplica un horari de funcionament més restringit. En aquest sentit, les terrasses existents tindran un horari restringit de 8 a 23 h tot l’any, el que suposa escurçar una hora l’horari de dimecres a dijous i dues hores de divendres a dissabte i vigílies de festiu. També s’estan impulsant nous itineraris alternatius a la zona per evitar que el fluxe de persones passi pels carrers amb major nombre d’habitatges.

Prèviament a la configuració del pla, l’Ajuntament va realitzar un estudi en profunditat sobre el soroll en aquest àmbit del districte de Sant Martí, que va mostrar que se superava de forma reiterada i amb escreix els valors límit d’immisió de soroll que marca l’Ordenança de medi ambient de Barcelona en unes hores específiques de la nit, el que va portar a treballar un pla específic en considerar-se aquesta una zona acústicament tensionada en horari nocturn. En el marc d’aquest pla, recentment també s’ha iniciat una campanya de divulgació de les normes de convivència i seguretat als espais públics dels barris de Sant Martí a través d’un cicle de xerrades informatives impartides pels equips de policia de barri de la Guàrdia Urbana i adreçades especialment a les persones que viuen en centres residencials d’estudiants.