L’entrada del partit d’ultradreta Vox a l’Ajuntament de Barcelona amb dos regidors en les passades eleccions va comportar que la majoria de grups amb presència al plenari sumessin esforços per arraconar aquest partit per mitjà d’un cordó sanitari que eviti que Vox pugui fer valdre la seva posició al consistori per transmetre el seu missatge polític d’extrema dreta. El passat mes de novembre, la comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar l’establiment d’un "cordó democràtic en contra de formacions d'extrema dreta", a partir d’una proposició impulsada per Barcelona en Comú i que va comptar també amb els vots favorables de TriasXBCN, PSC i ERC i el vot contrari del PP i Vox.

Quatre mesos després, la mateixa comissió, en la sessió d’aquest dimecres ha desplegat aquell acord amb l’aprovació d’un pacte que estableix l’esmentat “cordó democràtic” després de consensuar entre les forces que hi han votat a favor -els mateixos que al setembre- el contingut d’aquest cordó sanitari per frenar l’extrema dreta. En aquest sentit, l’acord declara l’Ajuntament com una institució “lliure de discursos d’odi i on no tinguin lloc el racisme ni les discriminacions de cap tipus”, i entre les mesures concretes hi ha la intenció d’impedir la presència de Vox a la presidència dels consells dels districtes, a les comissions dels consells municipals i a les comissions d’estudi o d’investigació que es puguin posar en marxa.

La iniciativa aprovada preveu no subscriure cap iniciativa d’impuls i control amb aquests partits i evitar que prosperin les seves iniciatives i, així mateix, recull el canvi que es va efectuar el novembre segons el qual les declaracions institucionals ja no necessiten el vot unànime com fins ara, fet que donava a Vox o a qualsevol altra formació dret de vet, sinó que ara cal una majoria qualificada. La proposta ha estat defensada per la regidora de BComú, Jess Gonzàlez, que, segons recull 'Betevé', ha reclamat un Ajuntament “encara més compromès amb la democràcia, els drets humans i les diversitats”. Per part de Vox, en canvi, el president del grup municipal, Gonzálo de Oro, ha titllat l’acord de “delirant i totalitari”. Només han fet costat a Vox els regidors del Partit Popular.

Cal tenir en compte que el passat novembre es va aprovar el cordó sanitari contra l’extrema dreta amb un text que instava les formacions a "arribar a un consens que, més enllà de colors polítics, doni prioritat als valors democràtics, com es va fer al Parlament". Per això, la proposta aprovada avui aporta consens i concreció a un pacte que vol evitar que Vox converteixi la seva presència a l’Ajuntament de Barcelona com un altaveu per difondre el seu discurs d’extrema dreta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!