La multiinspecció als supermercats 24 hores de Barcelona, duta a terme de manera conjunta per la Guàrdia Urbana i la Inspecció de Treball de la Generalitat, que ha destapat nombroses infraccions administratives, com 24 de tipus laboral, i d'altres que posen de manifest unes condicions d’insalubritat preocupants en alguns d'aquests establiments. Els supermercats de 24 hores són establiments que han proliferat al centre de la ciutat de Barcelona, i en els últims quatre anys, s’han concedit 700 llicències de supermercats de fins a 300 m² al districte de l’Eixample, un fet que ha generat preocupació entre els veïns per les molèsties que ocasionen, donat que molts d'aquests establiments venen alcohol fora d'horaris i estan situats en zones d'alta concentració turística.

Durant el ple de l'Ajuntament de Barcelona d'aquest dimecres, la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil, ha explicat les mesures dutes a terme d'ofici per la Inspecció de Treball. "La inspecció va ser intensiva, proactiva i amb voluntat exemplaritzant", ha defensat Gil, que ha afegit que també va venir motivada per les queixes i les molèsties que podien generar aquests locals en els ciutadans. 

La regidora ha explicat que la inspecció d'aquest desembre es van detectar 24 infraccions laborals, del total de 623 expedients que el servei d'inspecció de l'Ajuntament ha obert aquest 2024, 559 dels quals van ser infraccions laborals. Segons ha dit, en alguns casos s'han interposat sancions econòmiques, s'ha produït l'alta en la Seguretat Social en cas que els treballadors no ho estiguessin i s'han transformat els contractes per al seu degut compliment i, finalment, segons el cas, s'ha obert obre la porta a cessar l'activitat del local. Respecte al seguiment d'aquestes infraccions, Gil ha explicat que és competència de la Generalitat, i ha assegurat que es tracta d'expedients "complexos", que tenen un temps de resolució de mitjana d'uns sis mesos.

Durant la inspecció d'aquest final d'any, segons l'ajuntament s'haurien detectat un total de 1.993 infraccions, 500 de les quals només el primer dia, en un total de 29 supermercats. La majoria serien per infraccions d’activitat (1.047) i per ordenança de paisatge urbà i espai públic (564). Aquestes inspeccions haurien tingut lloc el 28 i 29 de novembre i el 3 i 4 de desembre, en horari diürn, i haurien destapat tot un seguit d'il·legalitats, no només de tipus administratiu, si no que farien palès que les condicions estructurals i d’higiene d'aquests locals poden posar perill la salut de les persones. Segons les dades, cap dels 112 establiments que es van inspeccionar hauria acabat sense infracció.

Brutícia, paneroles i infrahabitatges

Els informes parlen de brutícia extrema, paneroles, goteres, deficiències en la instal·lació elèctrica o de l’aigua, manca de llicència i fins i tot possibles habitatges clandestins, i són només algunes de les irregularitats que surten en la llista d'infraccions. Segons ha pogut saber El Nacional, un dels supermercats precintats no tenia aigua corrent, un altre presentava càmeres de seguretat que enfocaven cap al carrer, rètols que incompleixen la normativa o serveis que van més enllà de la llicència del negoci, com consignes de maletes o caixers automàtics.

En un altre establiment, a la rebotiga, s'hi va trobar brutícia, humitats i una gotera al costat del quadre elèctric; en un altre també s'hi van trobar deficiències en la instal·lació elèctrica i manca d’higiene, amb presència de paneroles mortes escampades per terra, i en un parell de supermercats s'hi van detectar possibles infrahabitatges, ja que en un s'hi va trobar un matalàs en un racó del magatzem, i en un altre s'hi va detectar un espai que un dels treballadors feia servir per dormir-hi des de fa sis mesos.

La resposta dels grups a l'oposició

Des d'ERC, el regidor Jordi Coronas ha assenyalat la necessitat de posar el focus sobre aquestes situacions, ja que es detecten persones que no tenen un contracte regularitzat i que, segons ell, podrien tractar-se de víctimes de tràfic de persones. "La qüestió és que hi ha una absència de protocols, i ens fa falta un que vinculi a la Guàrdia Urbana, als serveis socials i a la subdelegació del Govern, per a garantir l'aplicació efectiva", ha afirmat.

El regidor Ramon Tremosa, de Junts, que avui ha anunciat que deixa el consistori, ha demanat controls "continus i exigents", i ha reconegut que, malgrat que l'actuació de l'Ajuntament va ser encertada, creu que "una única actuació es tracta d'una cosa més cosmètica que efectiu de cara a la solució de problemes". D'altra banda, Carolina Recio de Barcelona en Comú, ha apuntat a incrementar recursos per a la Guàrdia Urbana i així realitzar més inspeccions, a més de crear un nou protocol que pugui millorar les condicions de treball i la regularització de les persones que treballen en aquests establiments.

Des del PP, Àngels Esteller ha afirmat que la inspecció generalitzada hauria de ser permanent i ha destacat el fet que alguns supermercats puguin posar en risc la vida de moltes persones amb la venda de productes en mal estat. Finalment, Gonzalo d'Or de Vox ha dit que és "impensable" que en el segle XXI hi hagi casos de tràfic de persones i ha afegit problemes com la seguretat, l'habitatge i l'ocupació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!