La Comissió mixta Govern - Ajuntament de Barcelona, celebrada el passat 22 de novembre, ha anat seguida d’una sèrie d’acords sectorials que suposen la clarificació de la nova etapa oberta amb el mateix color socialista a les dues voreres de la plaça de Sant Jaume. Si ja s’han desencallat projectes en habitatge i salut, aquesta setmana ha començat amb una important reunió bilateral per afrontar temes de cultura entre l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni i la consellera de Cultura, Sònia Hernández, que ha culminat amb l’anunci d’un seguit d’inversions en el panorama museístic barceloní, que a més, s’ampliarà aviat amb la iniciativa, cent per cent privada, del Museu Carmen Thyssen de Barcelona a l’edifici de l’antic Cinema Comèdia.

En una trobada conjunta entre la consellera i l’alcalde a la Casa Gran, s’ha formalitzat l’acord en matèria cultural que inclou intervencions en el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Biblioteca de l’Estat a Barcelona, Mercat de les Flors i Museu de Ciències Naturals. En aquest sentit, Collboni ha apuntat que a Barcelona hi ha “grans infraestructures culturals que són de ciutat però que són també de país”, i per això també és necessària la intervenció del govern, en un procés de “posada al dia” d’inversions pendents que ara es concreten en anuncis que tenen l’ampliació del MNAC i el MACBA els seus punts més determinants.

Així, pel que fa a l’ampliació del MNAC, que ocuparà el pavelló de Victoria Eugènia en el marc de la reestructuració de tot l’espai firal de Montjuïc previst pel centenari de l'Exposició Universal del 1929, amb una inversió de 100 milions d’euros que correspondran, “segons els percentatges estatutaris”, a 50 milions per part del Govern, 30 per paret de l’Estat i 20 de l’Ajuntament. Segons ha detallat Hernández, el futur MNAC “no és només una ampliació, és una transformació absoluta per tenir un museu del segle XXI”, amb l’objectiu de fer la redacció d’avantprojectes el 2025, licitació de les obres el 2026 i inici de les obres el 2027, amb l’objectiu de tenir l’ampliació enllestida el 2029.

Pel que fa al MACBA, s’ha tancat una aportació de 5 milions d’euros per part del Govern en el marc de l’ampliació d’aquest museu en l’àmbit de la mateixa plaça dels Àngels, un projecte que podria començar obres a inicis de l’any vinent i que inclourà també l’adequació dels nous usos de la plaça esmentada, així com la transformació de la Capella de la Misericòrdia en nou Centre d’Atenció Primària (CAP), amb inici d’obres també imminent. Un altre àmbit de col·laboració és la construcció de la Biblioteca Pública Central de l’Estat a Barcelona, en terrenys de l’Estació de França, en el qual la comissió mixta s’ha compromès a estudiar la possibilitat que la Generalitat s’integri al Consorci de Biblioteques de Barcelona per a la gestió de la Biblioteca Pública Central i la seva incorporació a la xarxa de biblioteques de Barcelona.

Pel que fa al consorci del Mercat de les Flors, que es troba des del 2023 executant les obres de rehabilitació i renovació de les instal·lacions i millora dels espais, es preveu pel 2026 una segona part de les obres de millora que implicaran la sala Maria Aurèlia Capmany, la principal del teatre, amb un pressupost estimat de 10 milions d’euros en un període previst d’execució de tres anys, on l’Ajuntament aportarà un 60% i la Generalitat de Catalunya, i un 40% del total. Finalment, el Pla de Museus Catalunya, Museus 2030, fixa entre els seus objectius la creació del Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya a partir de l’actual Consorci de Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Com a primer pas en el procés de reconeixement, la Generalitat de Catalunya incrementarà els 3 propers anys la seva aportació per fer efectiva la seva condició de museu nacional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!