El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha dit aquest dimarts que la retirada de l'estàtua de Cristòfor Colom, com ha proposat el grup CUP-Capgirem, "no forma part de les intervencions que el govern municipal té previstes".
No obstant això, durant la inauguració de l'exposició "Això em va passar. De tortures i d'impunitats (1960-1978)" al Born Centre Cultural, Pisarello ha considerat "legítim" el debat al voltant de l'esmentada proposta, amb ocasió del 12 d'octubre, data en la qual es commemora el descobriment d'Amèrica.
"El govern municipal i l'alcaldessa hem fet consideracions molt crítiques sobre les connotacions colonialistes que existeixen al voltant del 12 d'octubre, però treure l'estàtua de Colom no forma part del tipus d'intervencions que tenim previstes", ha remarcat Pisarello.
El primer tinent d'alcalde ha anticipat que l'Ajuntament sí que planeja "una intervenció" sobre l'estàtua del marquès de Comillas, Antonio López, que es va dedicar al tràfic d'esclaus, a l'inici de la Via Laietana a Barcelona.
"Aquí el govern municipal sí que té pensat fer una intervenció per poder explicar críticament el que signifiquen aquest tipus de monuments i aconseguir recuperar bona part de la memòria abolicionista a Barcelona", ha detallat Pisarello.
El grup CUP-Capgirem havia anunciat aquest dilluns que proposaria en el ple de l'Ajuntament de Barcelona retirar l'estàtua de Cristòfor Colom i la del Marquès de Comillas, Antonio López, i les banderes espanyoles dels edificis municipals.
La formació anticapitalista proposa que la famosa estàtua del descobridor d'Amèrica que hi ha dalt del mirador de Colom, entre la Rambla i el port de Barcelona, sigui substituïda per una obra al·legòrica de la resistència dels pobles indígenes i dels esclaus, i la del Marquès de Comillas per un monument a les víctimes de l'esclavitud.