L'Ajuntament de Barcelona no ha pogut adquirir el manuscrit original de la cançó Barcelona elaborat pel cantant del grup Queen, Freddie Mercury, amb motiu dels Jocs Olímpics que la capital va acollir el 1992. La peça s'ha venut aquest dijous per un preu de 57.150 lliures esterlines, 66.647 euros, a la casa de subhastes londinenca Sotherby's, i se li ha escapat al consistori perquè tenia fixat en 30.000 euros el límit per licitar. 

 La lletra de Barcelona s'incloïa en el lot 260, per al qual s'havia estimat una licitació d'entre 3.000 i 5.000 lliures, que finalment s'ha venut per una xifra deu vegades més gran en la segona de sis sessions de subhastes que aquests dies se celebren a Londres i que remataran uns 1.500 objectes que van pertànyer al músic, mort el novembre de 1991. El consistori barceloní optava a aconseguir-lo, però el topall fixat en base als informes de taxació pública que han determinat el valor d'aquestes peces "per la rellevància patrimonial i simbòlica", han tallat curt. 

Què incloïa el lot que s'ha subhastat amb la cançó 'Barcelona'?

El lot subhastat incloïa la lletra manuscrita de la cançó Barcelona en majúscules, en anglès i castellà, 24 còpies mecanografiades de la cançó en ambdues llengües, quatre còpies amb traduccions manuscrites a llapis, una còpia amb la partitura, dues còpies amb petites correccions de llapis, i 17 còpies d'una versió de la cançó amb lletra alternativa, en què comença amb la frase "De lejos vi una luz". Però també s'incloïen els manuscrits d'esborranys d'altres cançons de l'àlbum: La Japonaise, Zarzuela, Golden Boy i Guide Me Home. D'aquestes últimes i també de How Can i Go On, també hi havia diferents còpies de la lletra amb revisions i correccions.

Lletra manuscrita de Barcelona de Freddie Mercury que s'ha subhastat a Londres. Foto: Subastes Sotheby's 

La gran subhasta dels objectes personals de Freddie Mercury a Londres

El lot que interessava a l'Ajuntament de Barcelona només ha estat un dels centenars que s'ha venut en les dues primeres jornades de la gran subhasta que se celebra a Londres aquesta setmana. La peça estrella de la primera sessió, venuda per 2 milions d'euros, va ser el piano Yamaha que Mercury va adquirir el 1975, amb el qual va compondre peces com Bohemian Rapsody o Killer Queen. A banda del piano i els manuscrits de múltiples cançons, aquests dies també es vendran mobles, peces de roba i col·leccions d'obres d'art, un seguit d'objectes que fins ara havien estat intactes a la mansió Garden Lodge, al barri de Kensington, on Mercury va viure els últims anys de la seva vida.  

Abans de sortir a subhasta, aquesta extensa col·lecció ha estat exposada durant aquest estiu a Londres, i abans, a Nova York, Los Ángeles i Hong Kong, perquè tots els seguidors de Queen poguessin contemplar objectes que van pertànyer al cantant, com ara la pinta que feia servir per arreglar-se el bigoti o un esborrany de la lletra de Bohemian Rhapsody escrita sobre un calendari publicitari. 

Entre els ítems subhastats aquest dimecres s'incloïa la porta de la mansió, en la que centenars de fans van escriure les condolences després de conèixer-se la mort del cantant, i que s'ha venut per 481.700 euros. També, la corona i la capa d'estil monàrquic, l'últim conjunt que Mercury va portar a l'escenari amb Queen a Knebworth Park a Anglaterra el 1986, que s'ha lliurat per 740.000 euros. També han protagonitzat la subhasta obres d'art, com ara un retrat del francès James Tissot, Type of Beauty: Portrait of Mrs. Kathleen Newton, adquirit per 562.700 euros, i l'obra de Pablo Picasso Jaqueline au chapeau Noir, que s'ha rematat per 221.500 euros.