L’Ajuntament de Barcelona va precintar aquest dijous un local emblemàtic de l’ambient gai de la ciutat, ubicat a l’Eixample, a causa d’un conflicte pel que fa a la llicència i les activitats que s’hi fan. Es tracta de l’Open Mind, un club social privat gai, orientat a festes de caràcter sexual, que fa disset anys que està obert al número 130 del carrer d’Aragó i que és molt conegut pel públic que freqüenta els ambients i festes de cruising i fetish.
El tancament l’ha anunciat a les seves xarxes socials el mateix club, aclarint que es tracta d’un tancament temporal per 60 dies: “Després de 17 anys reunint-nos cada setmana per gaudir i donar suport al col·lectiu LGTBIQ+, l’Ajuntament de Barcelona ens tanca durant 60 dies”. L’Open Mind es veu obligat a abaixar persiana justament aquest juny, a les portes de les celebracions de l’Orgull, època de l’any en què es produeix una explosió d’activitat als locals de la comunitat LGBTI.
Els promotors de l’establiment no expliquen els motius del tancament del local, però asseguren davant dels seus seguidors que tornaran “renovats i amb més ganes”.
Les raons de l'Ajuntament de Barcelona
Fonts de l’Ajuntament de Barcelona han explicat aquest divendres a ElNacional.cat que el local va ser precintat dijous mateix a les dotze del migdia. “El local disposa de permís per desenvolupar una activitat de club social privat amb una activitat complementària de servei de bar”, assenyalen les fonts, que afegeixen que el tancament s’executa per dues raons: el desenvolupament d’una “activitat no ajustada a llicència” i “un procediment de restitució perquè l’activitat no s’ajusta al permís de club social privat”.
El precinte es va fer, segons les fonts del consistori, d'acord amb un expedient iniciat el 2019 contra el local per l’anterior ajuntament, sota la batuta d’Ada Colau. Així mateix, també es dona compliment a l'execució d'una sentència i després d’haver-se comprovat que “es desenvolupa una activitat de concurrència pública cobrant entrada”.
Transcorreguts els 60 dies de tancament, per a poder iniciar novament l'activitat, els titulars del local, hauran de justificar com s'ajustarà al permís del qual disposen i que “no farà una activitat de concurrència pública”. L’existència de clubs privats a la ciutat és un fenomen que fa anys que existeix a Barcelona, un format que permet reunir persones -associades- que comparteixen algun tipus de passió, en el cas de l’Open Mind, el sexe en grup, tal com el local promou en el seu web.
El local, que al seu web recorda que “what happens in the Open Mind, stays in the Open Mind” (el que passa a l’Open Mind, es queda l’Open Mind), no tan sols és conegut per un públic local, sinó també per turistes, que el tenen com una opció d’oci més de la nit barcelonina. Cal tenir en compte que l’establiment també havia acollit festes internacionals fetish.
Malestar dels usuaris del club
A les xarxes socials, diverses persones expressen el seu malestar pel tancament. “Que passin superràpid els 60 dies. Aquest club treballa amb uns valors dels quals tant de bo la majoria prenguessin exemple”, diu un usuari. Un altre, en francès, es pregunta: “Per quin motiu [tanca]? L’Open Mind és el millor club de Barcelona, el més seriós, no ho entenc”. La majoria d’usuaris envien missatges d’afecte i crítics amb els “obstacles” de l’administració: “Els seus obstacles alimenten les nostres ganes. Forces!”.