L’Ajuntament de Barcelona ha tancat l’exercici 2024 amb un superàvit de 45,2 milions d’euros, complint així els principals objectius financers i mantenint un elevat nivell d’execució pressupostària, que ha arribat al 93,4%, segons ha informat aquest dijous el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, que ha signat ja la liquidació del pressupost del 2024, constatant que per segon any consecutiu s’ha tancat en positiu l’exercici. Segons el mateix Ajuntament, les dades demostren una gestió solvent dels recursos públics, amb una eficiència i rigor que també reflecteixen la resta d’indicadors econòmic-financers i pressupostaris.

A més, la liquidació revela un alt grau d’execució pressupostària, del 93,4% (capítols 1 a 7), és a dir, 3.589 milions d’euros, essent el volum més gran de despesa no financera executada fins ara a la història de l’Ajuntament. Més en detall, hi ha una execució de la despesa corrent (capítols 2 i 4) del 95,7%, amb 2.348 milions d’euros i de la inversió del 84,0%, amb 657 milions d’euros executats, mostrant en tots dos casos un major nivell d’execució que en els darrers exercicis. Per operadors, els màxims responsables de l’execució de les inversions previstes en el PIM han estat Barcelona d’Infraestructures Municipals, SA (43%), l’Institut Municipal d’Urbanisme (7%), el Consorci d’Educació de Barcelona (7%) i l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, (7%).

El tancament de l’exercici mostra que l’estalvi brut pressupostari (diferència entre ingressos i despesa corrent) es manté estable, situant-se al tancament del 2024 en el 18,2%, amb 653,1 milions d’euros, dins de la forquilla del 15%-20% que és la ràtio que va establir el govern municipal com a ràtio de solvència desitjada.

Evolució de l’endeutament

En termes relatius es produeix un lleuger descens de l’endeutament i es manté estable en el 29% del total d’ingressos corrents, per sota de la previsió inicial del 31,2% i del 30,7% amb que es va tancar l’any passat. En concret, el deute de l’ajuntament amb els bancs se situa en els 1.035,7 milions d’euros en el moment de tancament de l’exercici 2024, el que demostra la capacitat del govern municipal de mantenir l’esforç inversor i, a la vegada, mantenir el nivell d’endeutament molt per sota del límit que marca la Llei d’Hisendes Locals. A la vegada, el romanent de tresoreria, els fons líquids que té l’Ajuntament per fer front a pagaments, està en un 5,8% dels seus ingressos corrents, per sobre de l’objectiu del 5% que es fixa l’Ajuntament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!