La Copa Amèrica de vela no es tornarà a celebrar a Barcelona el 2026. Així ho ha confirmat aquest dimecres el tinent d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls. En una entrevista a RAC1 ha afirmat que la ciutat ja ha aconseguit els objectius que es van marcar l'any 2021 i que “no aporta res allargar-la fins al 2026”. En aquest sentit, Valls ha detallat que la celebració de la Copa Amèrica ja ha donat resposta als propòsits de la ciutat, i l'Ajuntament no està disposat a repetir la inversió en la competició esportiva, que va ser xifrada en 10 milions d'euros pel consistori, als quals cal afegir els 30 milions aportats entre el govern espanyol i la Generalitat, i els 5 milions aportats per la Diputació de Barcelona.

L'Ajuntament va comunicar la decisió aquest dimarts al CEO de la competició, Grant Dalton, després d'una reunió entre les dues entitats. Malgrat no continuar amb el projecte de la Copa Amèrica, Barcelona valora de manera molt positiva l'aportació de la competició, i no tanca la porta a la celebració de la 38a edició, si es troben fórmules a través de finançament privat amb l'aparició d'espònsors per fer viable la competició, tot i que Valls ha considerat que “és complicat”. 

Creixement de la Copa Amèrica

A última hora d'aquest dimarts, l’equip Emirates Team New Zealand va allunyar el futur de la Copa Amèrica de Barcelona. En un comunicat, assegurava que veia “difícil” augmentar el nombre d’equips participants en la pròxima edició de la Copa Amèrica de vela a “l’espai disponible” a Barcelona. D’aquesta manera, el tres vegades campió de la prova no descartava poder buscar altres emplaçaments per a la competició número 38. Els participants tenen el “desig col·lectiu” de continuar amb el “creixement comercial” de la Copa Amèrica, en línia amb el que s’assoleix en altres “esports globals líders”. Segons aquest equip, la 37a edició de la prova ha atret 2,56 milions de persones a Barcelona durant els 59 dies que ha durat, entre el 22 d’agost i el 19 d’octubre. 

Tal com ha explicat Jordi Valls, aquest comunicat es va produir després de la reunió amb l'Ajuntament en què els van comunicar la intenció de no allargar el projecte. En relació amb aquest creixement previst de la competició, Valls ha detallat que Dalton els va comunicar que era complicat fer-ho al port de Barcelona, ja que en ports més nous d'altres ciutats poden aconseguir que totes les bases estiguin més juntes, un fet que facilita l'organització de l'esdeveniment. Preguntat sobre si Dalton es va sorprendre amb la decisió del consistori, el tinent d'alcalde ha considerat que no: “Suposo que tenien pla A, B i C”. Tanmateix, ha opinat que la intenció de Dalton era continuar a la capital catalana, però que tenen objectius diferents: “No ens en sentim responsables perquè mai hem tingut vocació de ser una seu permanent de la Copa Amèrica”. Barcelona no disputarà la Copa Amèrica, però Jordi Valls ha remarcat el paper esportiu de la ciutat: “No depenem només de la Copa Amèrica”, ha recordat. En aquest sentit, Valls ha esmentat les grans cites esportives que ja estan tancades, com el Grand Départ del Tour de França del 2026.

Impacte de la Copa Amèrica a Barcelona

L'impacte de la Copa Amèrica a Barcelona és un dels grans dubtes de la competició. Des de l'Ajuntament en fan una valoració positiva i asseguren que la Copa Amèrica ha complert “les expectatives”. Els objectius principals del consistori amb la celebració de la competició eren recuperar el reconeixement internacional —perdut per la covid i a conseqüència del procés—, reconnectar la ciutat amb el mar i impulsar l'economia blava. “El balanç és extraordinàriament positiu”, ha apuntat Jordi Valls. La Copa Amèrica ha permès accelerar una sèrie de projectes previstos al Port de Barcelona, que gràcies a la competició s'han avançat, ja que si no, haurien trigat més anys a acabar-se “projectes que acosten el port i el mar a la ciutat”. Tanmateix, fent referència a un informe elaborat per la UPF, Valls ha reconegut que unes dades s'han complert i d'altres encara s'han de valorar. L'impacte econòmic previst era superior als 1.200 milions d'euros.

En relació amb l'impacte social que ha tingut la celebració de la Copa Amèrica, el tinent d'alcalde ha reconegut que “hi ha hagut de tot, gent que s'hi ha manifestat en contra i actes amb 60.000 persones”. Tanmateix, ha defensat que ha suposat una recuperació de la imatge internacional de la ciutat, que des del 2019 havia patit “una gran degradació i ara ens estem recuperant”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!