Els tinents d’alcaldia Janet Sanz i Albert Batlle, i el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, han comparegut aquest dijous per explicar què farà l'Ajuntament davant la convocatòria de vaga de sis dies dels serveis d'escombriaires i de neteja de Barcelona. Durant el transcurs de la roda de premsa, tots tres s'han mostrat optimistes perquè "empresa i treballadors" desconvoquin l'aturada abans d'aquest diumenge: "En tot moment hem estat traslladant que creiem que s'ha d'arribar i es pot arribar a un acord. Que l'acord és possible. Perquè som a temps", ha dit Sanz. En aquest sentit, la tinent d'alcaldia ha volgut desmarcar el seu govern de la situació i ha deixat clar que "es tracta d'un conflicte entre les empreses i els treballadors". Quant a quins preparatius s'estan fent de cara als serveis mínims, Badia ha lamentat que "encara no sabem la proposta definitiva que farà la Generalitat", però sí que ha llançat una crida a la ciutadania "per la reducció de residus, apostar especialment pel reciclatge. I en la mesura del possible, treure el mínim de residus". De moment, la vaga segueix convocada per a les 9 de la nit del diumenge 24 d'abril i s'allargarà fins a la nit del divendres 29 d'abril.
"Barcelona no s'ho mereix"
Des de l'inici de la seva compareixença, Sanz ha defensat que si bé aquesta aturada és una situació que s'ha produït "en altres ciutats" de Catalunya, "la ciutadania i la ciutat no es mereixen aquesta vaga", i ha animat a les parts a resoldre el conflicte: "Barcelona i la ciutadania es mereixen aquest acord", ha reblat. D'altra banda, ha defensat el "nou contracte" que assegura "que ens posa al capdavant de totes les ciutats a escala de l'Estat" en l'àmbit de la neteja. Per la seva part, el regidor mediambiental ha avançat que "en el cas que no s'arribés a aquest acord", l'Ajuntament posarà en marxa "una campanya de comunicació per informar la ciutadania" sobre l'aturada i els serveis mínims.
Vaga d'escombriaires
Es tracta de la primera vaga d'aquest col·lectiu des de 1982. Fins ara, l'aturada estava impulsada pel sindicat UGT, però la CGT i CCOO han aprovat en diverses assemblees sumar-s'hi aquest dijous. La vaga començarà la nit del diumenge 24 d'abril i s'allargarà fins a la nit del divendres 29 d'abril. Els aproximadament 4.000 empleats volen protestar pel fet que les quatre empreses contactades per l'ajuntament no els han actualitzat el sou segons l'IPC des del 2018. Els sindicats reclamen també condicions dignes per al personal eventual, eliminar els torns de set dies seguits sense descans i un conveni laboral propi, entre d'altres. Normalment, cada any sindicats i empreses negociaven al febrer l'actualització del salari segons l'IPC de l'any anterior. El 2020 aquesta negociació respecte al 2019 es va veure truncada per l'esclat de la pandèmia. El 2021, encara en pandèmia, es va deixar la negociació perquè l'IPC de l'any anterior havia estat negatiu. El 2021 l'IPC va acostar-se al 6%, però les empreses FCC, Urbaser i Cespa ofereixen un 1,5% d'increment salarial, cosa que els sindicats troben massa poc.