L'Ajuntament de Barcelona treballa per millorar l'acord per l'obertura de comerços els dies festius. Fonts municipals han explicat a Europa Press aquest dijous que el consistori està en procés de recollir una proposta de millora de l'acord sobre els horaris comercials, que permet als negocis de les zones turístiques obrir diumenges i festius de 12.00 a 20.00 hores — entre els dies 15 de maig i 15 de setembre. A més, s'ultima l'informe d'avaluació de l'acord en el primer any de vigència. Recordem que aquest mateix dijous també s'ha establert que les terrasses d'Enric Granados hauran de tancar una hora abans.
🗓️ Botigues obertes a Barcelona 2022: quins diumenges i dies festius obren els comerços?
L'esmentat informe es compartirà amb les parts en la pròxima reunió de la comissió, convocada per a la primera quinzena de novembre. D'altra banda, les fonts consultades per Europa Press han reconegut la tasca d'UGT i CCOO per "tancar bons acords en diferents comitès d'empresa i denunciar les empreses incomplidores d'un pacte consensuat". També han defensat l'acord, que és únic a l'estat espanyol, i han assegurat que treballaran per millorar-lo amb els agents econòmics i socials.
En roda de premsa, representants sindicals d'UGT han anunciat la presentació d'una demanda de conciliació en el jutjat laboral per incompliments de l'acord d'horaris comercials de Barcelona relacionats amb la voluntarietat. També han avisat que es desvincularan de l'acord en la pròxima comissió de seguiment, però s'han obert a mantenir-ho davant d'una possible proposta de l'Ajuntament de Barcelona sobre una eina jurídica que garanteixi el compliment de les condicions pactades — informació que el sindicat ha rebut "de manera informal".
Ada Colau i els horaris comercials
A finals del mes de setembre, l'alcaldessa Ada Colau es va obrir a replantejar l'obertura dels comerços els dies festius si hi havia "un gran incompliment" o insatisfacció. Alhora, va admetre que compartia alguns dubtes sobre l'impacte de la mesura en els drets dels treballadors i el comerç de proximitat. ERC va apuntar que els horaris de l'estiu van acabar afavorint les grans empreses i centres comercials. "Si veiem un gran incompliment o que alguna de les parts no estan contentes, potser s'haurà de fer un plantejament", va dir Colau.
L'alcaldessa va acceptar que el debat sobre els horaris comercials a Barcelona era un tema "molt complex" i va afirmar que cal prioritzar el teixit comercial de barri de proximitat. Amb tot, Colau també va puntualitzar que els nous horaris vigents durant l'estiu van ser fruit d'un acord impulsat "de forma inèdita" per tots els actors implicats — també els eixos comercials a través de la fundació Barcelona Comerç. És per això que va assegurar que cal ser "vigilants", però també cal donar marge per analitzar-ne l'impacte i que la comissió de seguiment ho estudiï abans de fer cap plantejament.