En un dels extrems de l’avinguda Mistral, al barri de Sant Antoni de Barcelona, es troben els Jardinets de l’Alguer, un espai que podria ser molt plàcid, ja que disposa d'espais d’estada, zones enjardinades i amb ombres i un parc infantil, a més d’un monòlit que recorda que l’espai està dedicat a la ciutat catalana de Sardenya. Però sempre hi ha un però, i en aquest cas es tracta de l’afluència, des de fa uns pocs mesos, d’un grup de ferrovellers i recuperadors que, agrupats a l’entorn d’un quiosc fora de servei (imatge superior), no només generen molèsties als veïns, sinó que, com denuncien entitats, veïns i partits polítics, es dediquen a la venda de droga.
Situada en un entorn on l’augment de la inseguretat és constatable en els darrers anys, amb un increment d'un 17% dels fets delictius el darrer any segons dades del mateix Ajuntament de Barcelona, el barri de Sant Antoni acumula problemes, tant a la zona de la superilla i els entorns del mercat, com a la mateixa ronda de Sant Antoni, actualment en obres, així comen aquest punt concret de l’avinguda Mistral situada entre els carrers de Calàbria i Tamarit, mentre que en tot l’entorn s’han succeït els robatoris per encastament en diversos comerços. Aquesta situació ha comportat la reacció de Trias per Barcelona, que aquest mateix dimecres ha anunciat la presentació d’un prec a la pròxima comissió de seguretat en que reclama l’enduriment de la política de seguretat en aquesta part de l’Eixample.
Sobre el carrer, de fet, és constatable a qualsevol hora del dia la presència de ferrovellers a l’entorn de l’esmentat quiosc, que, a més, té l’actual ubicació a causa de la transformació de l’entorn en superilla. En tot cas, està tancat des de fa temps, tot i que la publicitat exterior és força recent. Sigui com sigui, segons apunten veïnes del barri, s’han trobat ja amb les mirades “desafiants” d’un col·lectiu que, a més, “fa les seves necessitats al sorral del parc infantil”. Encara més, denuncien que n’hi ha que dormen a la plataforma del tobogan del mateix parc per a la canalla. I un altre problema afegit és que “entren als portals a dormir”. De fet, alguns dels edificis han hagut de reforçar les tanques per evitar que es colin a la nit.
Lídia Núñez, presidenta de Som Sant Antoni, entitat que agrupa els comerciants del barri, apunta, en declaracions a ElNacional.cat, que la situació s’ha agreujat des de fa un parell de mesos, ja que l’entorn del quiosc “s’ha convertit en un imant i un amagatall”. De fet, la mateixa zona s’ha convertit en un “punt de trobada” dels ferrovellers, ja que fins i tot es presenta una furgoneta per comprar-los els metalls recuperats. Núñez apunta que es fa servir per fer “mercadeig de drogues”, i això hi afegeix el soroll nocturn. De fet, assegura que “hi ha un parell que hi dormen sempre” a la zona i que a les tardes i els caps de setmana hi ha més “concentració” d’aquest col·lectiu.
Per la seva banda, els regidors de Trias per Barcelona Joan Rodríguez i Jordi Martí Galbis, han apuntat aquest dimecres al matí que tot el barri, i de fet tot el districte, viu en una situació d’inseguretat.”Hi ha hagut un increment de furts i robatoris”, ha apuntat Rodríguez, per afegir que molts comerços han patit robatoris per encastament, apuntant que “la plataforma única de la superilla ho facilita”. Així mateix, s’ha referit al “punt de venda de droga d’un quiosc abandonat als Jardinets d’Alguer”, per apuntar que “la Barcelona de Collboni s’assembla massa a la Barcelona de Colau” i fer una crida a “revertir la situació”.
"Problema crònic d’inseguretat"
Per la seva banda, Martí Galbis ha assenyalat la importància de la iniciativa de Trias per Barcelona per afrontar “el problema crònic d’inseguretat” que es viu a Barcelona, recordant que als barris de l’Eixample “hi ha hagut un increment de mitjana d’un 10% dels delictes”, sent el de Sant Antoni un dels que més ha pujat. Martí Galbis també ha recordat que actuaran en el marc de la nova comissió per abordar la multireincidència que presidirà ell mateix davant el fet que a Barcelona, hi ha 500 lladres multireincidents que acumulen més de 6.000 antecedents.
“Hi ha un punt de venda de droga a l’entorn d’un quiosc abandonat”, ha afirmat Rodríguez, que apunta que la primera mesura “seria retirar el quiosc”. De fet, l’Ajuntament de Barcelona té un programa de retirada de quioscos fora de servei, però pel que fa al dels Jardinets de l’Alguer, les veïnes apunten que actualment té un ús “com a suport publicitari”, fet que es constata amb la presència de publicitat recent. De moment, tant els veïns, com Som Sant Antoni i TriasXBCN demanen un reforç de la seguretat a tot el barri i accions en aquest punt concret, per posar fi a aquest punt de venda de droga.