L’urbanisme tàctic, aquest sistema de reurbanització de carrers a base de pintures a terra i mobiliari urbà sobre la calçada per dotar la via pública d’usos diferents dels que tenia anteriorment suposa un problema afegit pels serveis d’emergència i policials, que es troben amb nous impediments per acomplir les tasques que tenen encomanades. Encara que l’ajuntament ho nega, la situació té prou envergadura perquè el portaveu de Junts per Catalunya, Jordi Martí Galbis, hagi exigit a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció, celebrada aquest dimecres, que el govern Colau impedeixi que l’urbanisme tàctic afecti l’eficiència i rapidesa de les tasques dels cossos de seguretat i emergències.
A la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció, Jordi Martí Galbis ha presentat una pregunta al govern municipal sobre l’afectació de l’urbanisme tàctic i el desenvolupament del seu model de mobilitat a la ciutat en l’activitat dels serveis d’emergències i seguretat que actuen als carrers de la capital catalana. El portaveu del grup de Junts ha exposat que representants dels diferents cossos d’emergència i seguretat que actuen a Barcelona, des dels Bombers al SEM, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra “van avisant, amb transcendència també als mitjans de comunicació, de les dificultats que troben en l'urbanisme tàctic, les superilles i moltes de les noves obres de la ciutat per tal de dur a terme amb eficiència i rapidesa les seves tasques”.
“Ens volem fer ressò d’aquestes queixes i obrir un debat sobre aquesta problemàtica, i també volem saber què s’està fent des de l’àrea de Prevenció i Seguretat del Govern municipal per minimitzar els obstacles reals que perjudiquen una tasca que és fonamental i que si es troben amb dificultats pot comportar, riscos, perill i afectar a la integritat de les persones”, ha dit el regidor de Junts. En concret, Martí Galbis ha preguntat: “Quin és el capteniment del govern municipal sobre les queixes del SEM, GUB i Bombers de Barcelona de l'urbanisme d'aquest govern municipal que els estaria dificultant dur a terme les seves tasques de seguretat i prevenció amb l'eficiència i rapidesa necessàries?”.
L’ajuntament nega problemes
Per boca del tinent d’alcaldia Albert Batlle, responsable de seguretat, l’executiu municipal ha negat problemes i ha assegurat que tot funciona correctament. Jordi Martí Galbis ha respost que “segur que totes les qüestions formals es compleixen, l’altra cosa és si són efectives”, i ha citat alguns exemples de les dificultats que canvis de sentit, reducció de carrils i aparició de nous obstacles ocasionen a la feina de policies i ambulàncies i els cotxes de bombers. “Els demanem que hi estiguin molt a sobre”, ha indicat el portaveu de Junts.
D’altra banda, Martí Galbis ha dirigit un prec a l’executiu de l’alcaldessa Colau en que li demanava “que el govern municipal tingui en compte protocolàriament i d'una manera més activa als representants dels grups de l'oposició del Consell Plenari pels actes oficials de l'Ajuntament de Barcelona a l'hora d'atorgar premis, medalles, reconeixements, així com als actes inaugurals i actes institucionals”. “Fa temps que veiem que la pluralitat política del consistori no està recollida en els actes del consistori, sobretot quan es lliuren guardons, medalles, plaques i altres distincions de l’Ajuntament”, ha dit Martí Galbis, “i creiem que això es podria millorar de forma que l’oposició no sigui tan transparent; al cap i a la fi, representem avui 23 dels 41 regidors de la institució”.