El ‘render’ o representació virtual en format fotogràfic o videogràfic d’un projecte és una eina utilitzada per mostrar com quedarà una obra que, en el moment de la seva presentació, no és gaire més que una idea sobre el paper. Amb l’ajuda d’imatges reals i la superposició dels projectes futurs, el ‘render’ serveix per imaginar el resultat final, però sovint passa que aquestes recreacions virtuals esdevenen exercicis d’imaginació desbordada fins al punt que es mostren projectes que, un cop fets realitat, marquen una distància sideral entre el que es va projectar inicialment i la concreció final. Com se sol dir, el ‘render’ ho aguanta tot.
Val a dir també que el ‘render’ és una eina utilitzada per les administracions públiques, entre les quals l’Ajuntament de Barcelona. En el darrer mandat, l’ús d’aquesta tècnica estava a l’ordre del dia per mostrar els grans projectes de l’anterior govern municipal d'aquell moment, tot i que no costava gaire comparar la projecció amb la realitat per concloure que aquell principi cinematogràfic segons el qual, qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència, era perfectament aplicable. Aquest mateix mitjà ho va demostrar amb una comparativa de les projeccions prèvies i la realitat posterior respecte al pessebre de l’Ajuntament de Barcelona del 2021.
Encara més, si comparem els 'renders' distribuïts pel mateix Ajuntament de Barcelona sobre el nou paviment de la Rambla, en plena renovació, i el que els ciutadans han pogut començar a trepitjar en la primera fase de reurbanització, ràpidament es constata que aquell alt contrast cromàtic entre tipus de paviment, que dotaven d’una certa dinàmica el nou passeig, ha resultat ser una diferència mínima i més aviat somorta que no dona cap mena de personalitat pròpia al principal passeig de Barcelona i que, fins i tot, farà que més d’un comenci a recordar amb nostàlgia el paviment amb forma d’onades que progressivament desapareixerà. La diferència és tal que fins i tot en una reunió de treball amb mitjans de comunicació, responsables municipals van recordar que el que mana en els nous projectes són els plecs de licitació on s’estipulen amb detall els materials que es fan servir i no els ‘renders’ que els promocionen.
En aquest context, el govern municipal encapçalat per l’alcalde Collboni s’ha mostrat molt més cautelós a l’hora de fer ús del ‘render’, un canvi de rumb que aquest dilluns s’ha escenificat en la presentació dels projectes de reurbanització de la plaça dels Àngels. L’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas, durant la presentació dels projectes, ha assegurat que cal anar “alerta” amb els ‘renders’ i ha recordat que les imatges donades a conèixer “són estudis preliminars que no representen una proposta definitiva, però que permeten il·lustrar el que es vol dir” respecte a la futura plaça dels Àngels. Aquesta precaució s’ha estès al dossier de premsa lliurat als mitjans de comunicació on, com a innovació determinant, els ‘render’ s’han mostrat acompanyats de la nota ‘estudis preliminars no representen una proposta definitiva’. Així doncs, cop de timó per frenar una manera de promocionar els projectes de la ciutat després dels fiascos produïts en l’anterior mandat.