El recinte de l’Escola Industrial de Barcelona afronta una dècada d’una important renovació que vol convertir l’espai en un ‘pool’ d’innovació científica i social, però alhora sostenible, verd i obert a la ciutadania, amb el nou projecte 'La Industrial +', on el signe + s’ha de llegir com ‘suma’. El recinte, gestionat per la Diputació de Barcelona -a excepció de la zona esportiva, que està cedida a l’Ajuntament-, preveu una reconversió que ha estat possible gràcies a dos factors que han impulsat a repensar el seu futur. D’una banda, la marxa al campus universitari del recinte del Fòrum de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial, i de l’altra, el fet que estigui pràcticament descartat utilitzar aquest espai per a l’expansió de l’Hospital Clínic.
Aquests punts de partida han estat determinants per repensar l’Escola Industrial del segle XXI, d'acord amb un ambiciós projecte que, segons ha explicat aquest dilluns la presidenta de la Diputació, Núria Marin, permetrà concentrar “800 investigadors” en un nou Centre Internacional per a la Innovació en els Serveis Públics (CIISP), un centre que buscarà treballar la intersecció entre ciència, tecnologia, empresa i administració pública, amb el propòsit de reformular i millorar els serveis públics. Però a més, segons ha concretat el comissionat de projectes singulars de la Diputació de Barcelona, Eloi Juvillà, també servirà per reformar els edificis per aconseguir que siguin “de consum zero, és a dir que no consumeixin més energia de la que puguin generar”.
La Industrial +, a més, s’autoimposa els reptes de mantenir el patrimoni industrial i la memòria d’una Escola Industrial que arriba al segle XXI com un projecte de la Mancomunitat de Catalunya i, a més, obrir l’espai a la ciutadania amb l’obertura d’un eix cívic que permetrà transitar de banda a banda del recinte connectant el carrer de Còrsega per dins de les instal·lacions. Segons ha mencionat Ferran Mascarell, vicepresident tercer de la Diputació. La Industrial Suma suposarà passar “del noucentisme al ‘vintiuncentisme’” i alhora, segons Jaume Collboni, vicepresident primer de la Diputació, generar “un nou pulmó verd en una de les àrees amb més densitat i menys zones verdes com és l’Esquerra de l’Eixample”.
Com serà La Industrial +?
Tot plegat es concreta en un projecte que implicarà una desena d’anys d’obres -amb la intenció de licitar-les abans de finalitzar el mandat, a mitjans del 2023- i que comportarà actuacions en tres grans àmbits. D’entrada, els espais ocupats per l’antiga escola d’enginyeria Industrial, conjuntament amb el renovat Paranimf, en funcionament des del 2020, acollirà el CIISP i comptarà amb una sala principal per a 600 persones, 10 sales annexes i una residència per a investigadors i estudiants. La previsió és dedicar 33.000 m² a la recerca i la innovació, amb la intenció que hi puguin treballar uns 800 professionals de la investigació.
El projecte però, no s’atura en aquest ‘pool’ d’investigadors, sinó que també vol incidir en l’acció climàtica de la ciutat, d’una banda, generant 16.000 m² de verd urbà, guanyats, principalment, de la supressió de les zones d’aparcament per a vehicles de la Diputació que hi ha en l’actualitat. Seguidament, es preveu instal·lar-hi pèrgoles fotovoltaiques amb la intenció de generar tota l’energia que consumeixi el recinte, amb un volum similar al de 500 habitatges i aconseguir anul·lar les emissions de carboni, això amb l’horitzó del 2050. A més, s’obrirà un nou eix de vianants, un ‘eix ciutadà’ que connectarà els carrers Urgell i Viladomat pel centre del recinte, que funcionarà com un bulevard cobert que travessarà tot el nou centre d’Innovació.
Finalment, tot el projecte inclou també la protecció del patrimoni arquitectònic, conservant i facilitant l’accés a la ciutadania a una joia de l’arquitectura industrial al bell mig de Barcelona. Cal recordar que l’Escola Industrial va ser construïda el 1869 per acollir-hi la fàbrica tèxtil Batlló i ampliada posteriorment. El recinte és obra dels arquitectes Rafael Guastavino, Joan Rubió i Bellver i Manuel Baldrich i inclou construccions molt destacables com la sala dels telers, amb la volta catalana que posteriorment Guastavino va popularitzar als Estats Units. Per destacar tot el patrimoni, que serà conservat, La Industrial + també preveu un Centre d’Interpretació de l’Escola Industrial, a més de recuperar visites per alguns dels punts d’interès del recinte, com els antics fumerals de la xemeneia.
Cent milions de pressupost
Tot el projecte, que inclou també l’edició del llibre ‘El recinte de l’Escola Industrial de Barcelona. Arquitectura per a la indústria, la universitat i els serveis (1870-2020)', de Ramon Graus, Jaume Rosell i Montserrat Villaverde, té un pressupost de 100 milions d’euros a càrrec de la Diputació, que seguirà mantenint edificis d’oficines propis a més dels actuals equipaments educatius i esportius. Amb tot, Marín ha assenyalat que tot i que l’obra està pressupostada “amb recursos de la Diputació”, no es renuncia a altres ajudes, ja siguin de fons europeus, govern espanyol o Govern.