L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’enfrontarà aquest divendres al seu primer ple municipal ordinari -després del ple de cartipàs del juliol-, amb tres propostes sobre la llei d’amnistia a debat, una a favor presentada conjuntament per Trias per Barcelona i Esquerra Republicana de Catalunya, una de contrària a iniciativa del Partit Popular i una tercera, més tèbia, presentada pel mateix PSC. Totes tres indiquen que la situació política espanyola marca l’agenda barcelonina, però pel que fa a la política local, Collboni també s’haurà d’enfrontar a les queixes de l’oposició per la reiterada caiguda d’arbres a la ciutat. I mentre tot això passi al saló Carles Pi i Sunyer, a la plaça de Sant Jaume hi haurà la primera manifestació específicament contrària al nou govern municipal, la dels treballadors municipals en protesta per la retallada del plus d’antiguitat. Collboni, doncs, començarà el nou curs polític amb un ple agitat

El triple debat sobre la llei d’amnistia es presenta, a priori, com el punt de més interès polític d’aquest ple de setembre. Tot i que és probable que la qüestió se substanciï en un sol debat i tres votacions per separat, el fet és que la qüestió d’una llei d’amnistia com a moneda de canvi perquè el PSOE s’asseguri els vots de Junts per Catalunya a la investidura de Pedro Sánchez tindrà una lectura barcelonina on els papers de cada partit quedaran alineats amb els seus referents nacionals o estatals. És per això mateix que, entre un garbuix de retrets mutus sobre qui va ser el primer a presentar propostes sobre el tema i qui va anar a remolc, tots els grups amb representació al plenari podran dir la seva sobre la qüestió.

La proposta favorable a l’amnistia tirarà endavant

Ara bé, més enllà de la possibilitat d’un debat encès, no es preveuen sorpreses d’última hora, ja que la proposta favorable a la llei d’amnistia, presentada conjuntament per TriasXBCN i ERC que reclama que l’Ajuntament de Barcelona doni “suport a la tramitació d’una Llei d’Amnistia a les Corts espanyoles en referència als fets, accions i omissions d’intencionalitat política vinculades a l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya” serà aprovada un cop Barcelona en Comú va anunciar dimarts que hi votaria a favor, assegurant així una majoria absoluta. Ara bé, la intencionalitat última de la proposta, com van admetre també dimarts passat Trias i Maragall, era la de forçar Collboni a posicionar-se, però tot indica que, com ha fet el PSC al Parlament, els socialistes no hi donaran suport. La carta de l’abstenció és damunt de la taula, però és poc probable que Collboni prengui un posicionament diferent al de Salvador Illa.

ernest maragall xavier trias foto triasxbcn
Ernest Maragall i Xavier Trias impulsen conjuntament una proposició a favor de la llei d'Amnistia / Foto: TriasXBCN

Per la seva banda, el PP ha presentat una proposta radicalment contrària, que reclama a l’Ajuntament “rebutjar qualsevol tipus d'amnistia o indult generalitzat per a qualsevol grup de ciutadans, qualsevol que sigui el seu delicte”. Tot i que Dani Sirera, president del grup municipal del PP, aquest mateix dijous va instar Collboni a actuar “amb el mateix sentit d’Estat que vam tenir nosaltres per evitar que Barcelona fos dirigida des de Waterloo”, la possibilitat que la proposta obtingui més vots que els quatre del PP i els dels dos regidors de Vox és força improbable. Ara bé, torna a estar sobre la taula si els socialistes hi votaran en contra o s’abstindran.

El comodí de Collboni en tots dos casos serà la proposta pròpia presentada pel PSC, que evita utilitzar el terme ‘amnistia’ i reclama, textualment “donar suport a l’acció política basada en el diàleg que el Govern d’Espanya ha impulsat en la darrera legislatura i constatar que cal continuar avançant en el foment de la convivència”; “considerar que els poders públics s’han de sotmetre sempre a l’estat de dret i respectar en qualsevol cas el marc constitucional”, i “rebutjar l’estratègia de confrontació i divisió que el Partit Popular pretén instal·lar en la societat catalana i espanyola per interessos partidistes”. És a dir, els socialistes presenten una proposició més tèbia que, això sí, rebutja frontalment l’estratègia del PP i que beu d’una aspiració única, assegurar la investidura de Pedro Sánchez. Això sí, les possibilitats que prosperi aquesta iniciativa són nul·les, ja que en principi només comptarà amb el vot favorable dels proposants que, d’aquesta manera, evidenciaran la seva minoria al ple municipal.

Els arbres caiguts arriben al plenari

Ja en el pla local, un dels temes d’interès serà la qüestió de la caiguda d’arbres i palmeres, que a l’agost van provocar una víctima mortal, en un context on les notícies sobre nous arbres caiguts es repeteixen gairebé cada dia. Tot i que l’Ajuntament de Barcelona assegura que no en cauen més que altres anys, l’executiu socialista es veurà obligat a donar explicacions, i no per iniciativa pròpia, sinó forçats per la bateria de preguntes que formularà Junts per Catalunya durant el ple municipal, entre les quals “quin és el capteniment del govern municipal sobre la caiguda reiterada d’arbres i la gestió del verd a la ciutat?” i “quines accions i estratègies s'està seguint per controlar la caiguda de l’arbrat?”

arbre caigut gracia escola jujol
Una branca d'arbre va caure davant un entorn escolar a Gràcia / Foto: ACN

En tot cas, la reiterada caiguda d’arbres preocupa cada cop més la ciutadania i, simptomàticament, el mateix alcalde va eludir, aquest mateix dijous, pronunciar-se sobre la qüestió davant preguntes dels mitjans de comunicació, instant els periodistes a fer seguiment d’un ple municipal on també es debatran qüestions com la continuïtat del programa Protegim Escoles, a iniciativa de Barcelona en Comú; la condemna de les agressions a la fira The District a proposta de PP i Vox; la instal·lació de plaques recordatori allà on s’han conservat vies del tramvia als eixos verds a petició de TriasXBCN, i les mesures de protecció del comerç de proximitat a la Barceloneta a instàncies d’ERC.

Primera protesta contra l’alcalde a la plaça de Sant Jaume

I mentre al saló de plens es debaten totes aquestes qüestions, a la plaça de Sant Jaume es viurà la primera protesta d’entitat específicament dirigida contra l’actual govern municipal. Serà protagonitzada per funcionaris municipals, entre els quals podria haver-hi guàrdies urbans i bombers, que han estat convocats pels sis sindicats amb representació entre els treballadors de l’Ajuntament, en protesta per la suspensió del plus d’antiguitat que l’alcalde Collboni ha decretat recentment i que fins ara comportava una paga del 50% d’una nòmina al cap de 25 anys, 30, 35 i 40, 45 i 50 anys.

Ple extraordinari d’habitatge com a colofó

Finalment, el ple ordinari tindrà com a colofó un ple extraordinari, fixat per a les 15 hores però que s’iniciarà més aviat o més tard en funció de quan finalitzi l’ordinari. En aquest cas es tracta del ple promogut pels grups de BComú i ERC sobre habitatge, que tindrà un únic punt a l’ordre del dia, el debat i votació d’una declaració institucional per la qual s’acorda que el govern municipal “exigeixi al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana publicar, de manera immediata, la declaració de zones de mercat residencial tensionat publicada per la Generalitat de Catalunya, per fer efectiva la regulació de preus a la nostra ciutat”, i que s’insti el mateix ministeri a “aplicar l’índex de preus de referència del lloguer de Catalunya, per tal de garantir una regulació efectiva i real a la ciutat de Barcelona, tal com va succeir abans que el Tribunal Constitucional suspengués parcialment la Llei 11/2020, de 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge”. Malgrat que el ple extraordinari ha estat impulsat per dos partits de l’oposició, les peticions van en la línia de la petició formulada ja pel govern municipal de declarar la ciutat com a zona de mercat residencial tensionat.