L’ampliació del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) al veí Pavelló de Victòria Eugènia, prevista en el marc de la remodelació de tot el recinte firal de Montjuïc, tindrà un cost global d’entre 100 i 120 milions d’euros, segons ha assenyalat aquest dilluns Josep Desquens, administrador del MNAC, en el marc de la roda de premsa per anunciar la programació del 2025. “Fem estimacions de cost perquè l’administració es pugui administrar”, ha afegit per la seva banda Pepe Serra, director del MNAC, que ha assenyalat que el 18 de desembre hi ha prevista una reunió del Patronat del museu per discutir els pressupostos per l’any vinent i que en tot cas, ara s’està en “procés de diàleg amb les administracions”.

A més, Desquens ha explicat que l’estimació que fan inclou les obres d’ampliació al Pavelló Victòria Eugènia, uns 69 milions d’euros; la connexió, uns 12 milions i les transformacions del Palau Nacional, 12,7 milions. Això s’hi afegeix, ha apuntat, tots els honoraris i impostos que són uns 13,5 milions. A banda hi ha la museografia, que “no està al concurs que es tirarà més endavant”, que són al Victòria Eugènia, 7 milions, i al Palau Nacional, uns 6 milions. “En total entre 100 i 120 milions d’euros”, ha declarat. Com es va anunciar aquest mes, la primera fase del concurs arquitectònic per a l'ampliació del MNAC s’ha tancat amb l’admissió de 30 projectes. 

A aquesta convocatòria s’hi han presentat 65 estudis i arquitectes individuals. D'entre la trentena de propostes admeses, el jurat format per representants de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura -que integren el Patronat del museu- escollirà les cinc finalistes, que passaran a la segona fase, de manera remunerada. La decisió final es donarà a conèixer la primavera del 2025. L'ampliació suposarà la culminació del gran museu d’art del país, concebut per Joaquim Folch i Torres el 1934, any de la seva fundació.

L’ampliació del MNAC permetrà la rehabilitació i el rescat patrimonial del Pavelló Victòria Eugènia, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, i comportarà la reorganització de determinats espais de la seu actual al Palau Nacional, així com la connexió entre els dos edificis. El resultat serà un sol museu amb dos edificis perfectament connectats, que permetran desplegar el conjunt de missions patrimonials, artístiques i de servei públic que el MNAC desenvolupa amb l’ambició i l’impacte propis d’un equipament de referència internacional. Amb l'ampliació, el MNAC disposarà d'uns 8.000 metres quadrats per allotjar les seves col·leccions, més uns 2.500 metres quadrats per a les exposicions temporals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!