El parc del Castell de l’Oreneta, situat al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, és un espai forestal, en podríem dir un bosc dins dels límits de la ciutat, que té el seu origen en dues finques particulars, la masia de Can Bellavista, i la que dona nom a l’espai, la del Castell de l’Oreneta, de la família Tous, que va construir-hi un castell del que només queden alguns fonaments després de patir atacs durant la Guerra Civil. Des de l’any 1978 és un parc públic un cop el va adquirir l’Ajuntament de Barcelona a la Creu Roja, que durant anys va intentar construir un hospital, sense aconseguir-ho.
En l’actualitat, aquest parc està conformat per dues parts, la més 'urbana' situada a la part inferior, i la part forestal, a la part superior, separades pel carrer de Gaspar Cassadó, que té un traçat similar a la ronda de Dalt, que en aquest tram passa per un túnel subterrani. La part superior està conformada per un conjunt de camins, part dels quals pavimentats malgrat les protestes veïnals i té com a al·licient un circuit de tren tripulat, el Tren de l'Oreneta, que obre tots els diumenges i festius al matí. Aquí també es troben les restes de l'antic castell i fins a l’any 2018 hi havia també un Club de Ponis que era molt utilitzat per a festes infantils.
La part inferior inclou l’entrada històrica compartida de les dues finques així com l’edifici que havia estat la casa del porter de la finca del Castell de l’Oreneta. Aquest espai inclou la protecció com a Béns amb elements d’interès de categoria C diversos elements arquitectònics com tanques i edificis i les restes que queden de les construccions desaparegudes. Un d’aquests espais és el que havia estat l’antic hort de la finca, situada molt a prop de l’entrada pel carrer de Montevideo, sobre un mur de contenció coronat amb una torre i la base d’una altra.
![Parc Oreneta, protestes veïnals nous barracons / Foto: Carlos Baglietto Parc Oreneta, protestes veïnals nous barracons / Foto: Carlos Baglietto](/uploads/s1/51/17/07/47/parc-oreneta-protestes-vei-nals-nous-barracons02_15_630x420.jpeg)
![Parc Oreneta, protestes veïnals nous barracons / Foto: Carlos Baglietto Parc Oreneta, protestes veïnals nous barracons / Foto: Carlos Baglietto](/uploads/s1/51/17/07/53/parc-oreneta-protestes-vei-nals-nous-barracons03_10_920x920.jpeg)
![antic castell oreneta foto domini public antic castell oreneta foto domini public](/uploads/s1/51/17/12/75/antic-castell-oreneta-foto-domini-public.jpeg)
Fotografia històrica del Castell de l'Oreneta, un edifici d'arquitectura medievalitzant construït a la dècada de 1880 com a residència d'estiueig de la família Tous i desaparegut durant la Guerra Civil / Foto: Domini públic
Ara, una actuació promoguda per Parcs i Jardins i l’Ajuntament de Barcelona preveu instal·lar en aquesta zona de l’hort un Centre de treball que inclourà l'excavació d’un espai d’uns 800 metres quadrats, la implantació d’una plataforma de formigó i la instal·lació de diversos barracons per als treballadors. Tot plegat ha comportat una reacció dels veïns i usuaris del parc, que per mitjà de l’Associació Veïnal de Sarrià van fer arribar el dia 12 de febrer, en ocasió de la festa de Santa Eulàlia, una petició a l’Ajuntament i a l’alcalde Jaume Collboni perquè s’aturi aquest projecte i incorpori tot el conjunt del parc en l’inventari patrimonial amb la categoria de Bé Cultural d’Interès.
"És un lloc inadequat"
Jordi Bigues és un dels portaveus de la plataforma que encapçala aquesta mobilització veïnal contra els plans de l’Ajuntament i que respon al llarg nom d’Amigues i amics del Parc forestal i històric del Castell de l’Oreneta, on els conceptes ‘forestal’ i ‘històric’ marquen la filosofia del moviment. “La gerència de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins ha decidit fer un centre de treball en un lloc protegit i en un lloc que necessita ser custodiat doncs era l'antic hort del Parc de l'Oreneta”, apunta Bigues en declaracions a ElNacional.cat, per afegir que per als usuaris del parc “és un lloc inadequat”.
“S'ha d'aturar immediatament qualsevol acció que pugui malmetre un bé comú com és aquest bé catalogat com a patrimoni de la ciutat”, assenyala Bigues, que lamenta que es vulgui utilitzar l’espai de l’antic hort per instal·lar-hi un conjunt de barracons, així com un carregador de vehicles elèctrics i els accessos necessaris perquè hi entrin camions, que ja haurien comportat la tala d’alguns arbres. “Això aniria en detriment del patrimoni que tenim”, afirma, apuntant que el que reclama la plataforma que representa és reivindicar el parc com a “espai agroforestal i renaturalitzar-lo” respectant, això sí, “tots els elements decoratius que hi ha en aquesta finca”.
![Parc Oreneta, protestes veïnals nous barracons / Foto: Carlos Baglietto Parc Oreneta, protestes veïnals nous barracons / Foto: Carlos Baglietto](/uploads/s1/51/17/08/31/parc-oreneta-protestes-vei-nals-nous-barracons04_15_630x420.jpeg)
![Parc Oreneta, protestes veïnals nous barracons / Foto: Carlos Baglietto Parc Oreneta, protestes veïnals nous barracons / Foto: Carlos Baglietto](/uploads/s1/51/17/11/25/parc-oreneta-protestes-vei-nals-nous-barracons11_15_630x420.jpeg)
Per a Bigues, el de l’Oreneta no és un parc urbà més de Barcelona “sinó un espai molt singular”, tant per la seva constitució agroforestal com pel seu desnivell, ja que puja fins a la carretera de les Aigües i això implica una xarxa d’aigües freàtiques importants, i també perquè va ser preservat per a la ciutat com a demanda veïnal, i per això fan una proposta al govern municipal: “Això era un hort i podria ser novament un hort, l'hort més gran del parc de l'Oreneta”, i per això han plantejat fins a tres espais alternatius per ubicar-hi el centre de treball.
A l'espera de resposta de Collboni
Un d’aquests espais alternatius està situat en la que ja actualment és una zona de treball del parc. Sobre el terreny, Bigues explica que “aquest centre de treball efectivament seria millor que es fes aquí en aquesta zona que ja està en part utilitzada com a lloc de recollida de la poda de diferents parts del districte de Sarrià-Sant Gervasi i on hi cabrien totes aquestes instal·lacions amb més facilitat d'accés que on es volia fer”. És per això que des de la plataforma veïnal “demanem a l'alcalde de Barcelona que faci valdre la seva autoritat i que aturi qualsevol modificació de l'antic hort que hi havia en el parc de l'Oreneta”. En aquest context, el passat dia de Santa Eulàlia van fer arribar una carta a l’alcalde amb les seves demandes i ara els veïns estan a l’espera d’una resposta, confiats, això sí, que sigui “una resposta positiva pels béns comuns de Barcelona i de Sarrià”.