A principis d’octubre del 2023, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la liquidació de la direcció autònoma del Born Centre de Cultura i Memòria i l’inici de la seva integració en la xarxa coral en què s’està convertint el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Quatre mesos després ja es coneix com es perfilarà aquest canvi de rumb d’un espai que va ser inaugurat com a eix de la commemoració del tricentenari del 1714 sota el mandat de l’alcalde Xavier Trias i que ja durant els mandats d’Ada Colau va perdre part de la seva càrrega simbòlica com a últim punt de resistència durant la guerra de Successió.

Inaugurat el 2013 com a inici dels esmentats actes del tricentenari, una dècada i un any després l’antic mercat del Born, ja integrat en el MUHBA, afronta una nova museïtzació que no es culminarà fins al 2026, però que tindrà com a eix la intenció de capgirar el cèlebre rodolí ‘Roda el món i torna al Born’, en un ‘Roda el Born i torna al món’, amb la voluntat d’explicar “el Born com a història europea, de Barcelona i de Catalunya”, en paraules del director del MUHBA, Joan Roca, perquè l’antic mercat serveix per explicar “un procés de cinc segles”, amb moments “pròspers, conflictius i desastrosos”. Això sí, sense canviar de relat: “El Born no canvia de relat, fa un zoom que puja enlaire i situa el relat en un marc més ampli”. Per la seva banda, el regidor de cultura, Xavier Marcé, ha encabit la reorientació del Born en “el model del MUHBA, que explica la història de la ciutat des dels punts de la ciutat”.

Tres espais nous

El nou projecte museístic, que de moment es denomina MUHBA El Born a l’espera d’un nou nom definitiu, incorporarà dos dels espais ja existents, el jaciment, que fins ara formava el nucli dur de tot el recinte i l’exposició sobre la Barcelona del 1700, que es mantindran amb la intenció d’“enriquir-les”. En tot cas, el nou projecte inclou tres nous àmbits, a banda del nou espai d’acollida al vestíbul principal. El primer serà Europa Urbes, un nou espai —situat on abans hi havia el bar-restaurant, que fa anys que està fora de servei—, i que buscarà “mostrar comparativament com han actuat i perviscut les ciutats europees des del final de l’edat mitjana fins a l’alba del segle XXI”.

Pel que fa al jaciment arqueològic es preveu un recorregut de visita lliure autoguiada / Foto: Roser Gamonal

El segon nou espai serà Ciutadella i Mercat d’El Born, un nou centre urbà, 1871, que tindrà com a objectiu explicar el mercat com a “element constitutiu d’una nova centralitat urbana junt amb el parc de la Ciutadella i els porxos de Fontserè”, que van transformar tot el barri de la Ribera el 1871. Finalment, el tercer nou àmbit serà Barcelona 1900, la ciutat fabril que explicarà “com es va produir la industrialització de Barcelona després del daltabaix de principis del segle XVIII". Els nous espais es complementaran amb l’impuls del Museu escola com a espai destinat als escolars.

Pel que fa al calendari de tota aquesta renovació, la previsió és posar en marxa els primers canvis entre la Mercè del 2024 i Santa Eulàlia del 2025, durant el 2025 revisar i actualitzar les diferents mostres i espais de l’equipament i culminar la transformació el 2026.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!