L’estira-i-arronsa entre l’Ajuntament de Barcelona i els antics ocellaires de la Rambla no s’atura. La intenció del consistori de desallotjar-los de l’espai que ocupen s’ha substanciat en els darrers dies amb l’enviament de cartes notificant que el desnonament es farà efectiu al llarg d’aquest mes de febrer, ja que consideren que les llicències d’activitat estan caducades i, a més, no entren en els plans de reurbanització de la Rambla previstos per als propers anys. Per la seva banda els paradistes no només defensen la vigència de les llicències, sinó que, a més, han anunciat la seva intenció de presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Parlament de Catalunya per a protegir les antigues ocelleries.

De, fet, a finals de gener els propietaris de les parades van rebre cartes on se’ls notificava que tenien un termini de trenta dies per desallotjar els espais que ara ocupen, tal com ha avançat aquest dimecres l’ACN. Amb tot, els ocellaires continuen mantenint el seu dret a romandre a la Rambla o, almenys, encetar una via de diàleg real per trobar una solució consensuada. De moment, i segons ha explicat a elNacional.cat el portaveu del col·lectiu i paradista majoritari de les antigues ocelleries, Xavier Cuenca, no només no pensen marxar perquè “no hi ha cap sentència judicial”, sinó que tenen obertes altres vies de negociació.

D’una banda, els paradistes recorden que “hi ha un procés judicial obert”, un cop al setembre els mateixos ocellaires van denunciar l’ajuntament per intentar evitar un desnonament que es podria haver arribat a produir la tardor passada, i alhora obrir una via de diàleg. De fet, apunten que ja han demanat una “mediació judicial” per mirar de trobar sortides negociades i han lamentat que, tot i comptar amb la intervenció del Síndic de Greuges de Barcelona, que va demanar una “solució consensuada”, s’han trobat que “a l’ajuntament fan veure que parlen, però després d’una primera reunió tot el que ha passat ha sigut la notificació del desnonament”.

Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya

Per una altra banda, el paradista majoritari ha anunciat que s’està promovent una ILP al Parlament, on ja s’ha presentat un “esborrany” preliminar abans d’entrar a registre la petició formal amb la intenció de protegir les antigues parades dels ocellaires aconseguint que “siguin declarades com a Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya”. La intenció dels ocellaires, assenyala Cuenca, és presentar formalment la seva proposta la setmana vinent, “dilluns o dimarts”, i aleshores s’obrirà un període de quinze dies perquè sigui admesa a tràmit. En cas que la proposta sigui validada, els ocellaires haurien de recollir 50.000 signatures per aconseguir que el Parlament debati la proposta, que d’aprovar-se, comportaria la catalogació de les parades com a patrimoni a protegir.

Xavier Cuenca, portaveu dels paradistes, en una imatge d'arxiu / Jordi Palmer

En l’exposició de motius de la proposta d’ILP, els ocellaires defensen que la seva presència a la Rambla està documentada des de mitjans del segle XIX i destaquen la vinculació de les parades del Mercat dels Ocells amb la Rambla de Barcelona, reconeguda per escriptors i artistes, així com per a la ciutadania en general, com “un dels pocs elements definitoris de l’essència de la mateixa Rambla”, i per això insten les administracions públiques a “protegir el valor cultural immaterial de la Rambla”, posant com a exemple la protecció de que és objecte des de l’any 2008 la plaça Jemaa el-Fna de Marràqueix.

Els treballadors també es mobilitzen

En tot cas, el rebuig a marxar es compartit amb els treballadors, que es van mobilitzar el desembre passat per exigir a l’ajuntament informació per escrit de la situació de les parades dels mercats municipals, ja que els antics ocellaires estan adscrits al mateix règim i consideren que si les llicències a la Rambla estan caducades, també ho deuen estar la immensa majoria de les parades dels mercats. El contenciós entre els paradistes -tant propietaris com treballadors- amb l’ajuntament parteix de la diferent manera de considerar la vigència de les llicències que els permeten continuar amb el negoci, que per resolució de l’ajuntament del 14 de juny del 2021 les declara extingides. 

A l’extinció de les llicències -segons l’ajuntament-, cal afegir el projecte de reforma de la Rambla, que elimina les parades del centre del passeig i que començarà l’any vinent, tot i que al tram on són els antics ocellaires no es preveu que arribin les obres fins al 2028. Per tot plegat, a banda de les actuacions dels propietaris de les parades, els treballadors, que són quasi un centenar, s’han organitzat en la Plataforma d’Afectats pel Desnonament de la Rambla i van fer una crida “al diàleg i a l’acord”, segons va manifestar el seu portaveu, Miguel Ángel Martínez, ja que el seu principal objectiu és “tenir feina, a la Rambla o on sigui”.