La plaça de Sant Jaume viurà un tercer any sense pessebre, almenys del tipus de tradicional i/o alternatiu que s’havia pogut veure al centre de Barcelona altres anys. El 2021 no va haver-n’hi a causa de les restriccions de la pandèmia -tot i que va haver-hi protestes per la seva absència- i el 2021 l’Ajuntament de Barcelona va optar per una “intervenció artística” que finalment va resultar fallida. Davant aquest panorama, aquest 2022, el govern municipal ha apostat per un pessebre tecnològic que prendrà la forma de videomapping interactiu, això sí, sense cap mena de figuretes tangibles a la plaça i, per raons òbvies, només en horari de vespre-nit.

 

Aquesta instal·lació virtual, dissenyada per Onionlab, es podrà veure a la façana de l’Ajuntament de Barcelona a partir del 16  de desembre i fins al 5 de gener, en horari d’inici de 17:30 h i fins a les 22 h o les 23 h segons els dies, és a dir, que durant tot el matí i primera hora de la tarda no hi haurà res a veure -tret de l’arbre de Nadal en un dels racons de la plaça- a Sant Jaume. El tinent d’alcaldia de cultura, Jordi Martí, ha tret ferro a aquest fet apuntant que en altres anys “també era a l’horari de tarda quan hi havia més públic” i recordant que als pessebres “la llum sempre els hi dona més espectacularitat, això també passa amb els que fem a casa”.

El videomapping projectarà imatges del pessebre tradicional / Foto: ICUB

Aquest pessebre digital serà interactiu, ja que el públic podrà, a través dels telèfons mòbils i per mitjà de codis QR, proposar canvis d’escenes o incloure el seu propi nom de pila -sempre que surti a la base de dades de l’INE- en les figuretes del pessebre. Entre les escenes que es podran veure en les projeccions de videomapping hi haurà elements tradicionals, com el mercat de Santa Llúcia, les llums de Nadal, el pessebre, el tió, l’home dels nassos, la gastronomia tradicional i els Reis d’Orient, adaptats al calendari festiu -el tió es podrà veure fins a Sant Esteve, quan serà substituït pels Reis d’Orient-.

"El pessebre sempre genera polèmica"

Amb un pressupost d’uns 100.000 euros -la meitat del que va costar el del 2021-, el pessebre d’aquest 2022 aporta, segons Martí, una nova possibilitat: “El pessebre sempre genera polèmica però no havia passat mai que es pogués remenar”, ha afirmat el responsable de Cultura, que ha convidat “tots els barcelonins a posar-hi la seva pròpia empremta”. Això sí, a partir del dia 16, molt més tard que en altres ocasions. En aquest sentit, Martí ha afirmat que la voluntat d’aquest any ha estat “acostar-ho a les dates més tradicionals del pessebre”, que també eren quan “hi havia més presència de gent”. En tot cas, queda per veure la reacció de la ciutadania davant una plaça pública buida que només començarà a tenir activitat al capvespre, a partir de dos quarts de sis de la tarda.

El Cap d’Any inclourà un espectacle de drons

Pel que fa a la celebració del Cap d’Any, tornarà a tenir lloc a l’avinguda Maria Cristina, amb un espectacle de la companyia provençal Groupe F, que tindrà dues parts i que combinarà llum, pirotècnia, música, aigua i, com a novetat, més de 200 drons, tot plegat amb un missatge que versarà sobre la pau, per posar fi en un any on ha esclatat una guerra a Europa. Segons ha explicat Martí, amb la celebració i les tradicionals campanades es buscarà “celebrar l’agermanament entre pobles i ciutadans”. A la primera part s’evocaran diferents cultures del planeta i a la segona es farà una metàfora de la comunicació de l’home amb el cosmos. Cada part tindrà una durada de dotze minuts.

L'espectacle de Cap d'Any inclourà figures fetes per drons en moviment / Foto: ICUB

La cavalcada, més ravalera que mai

Pel que fa a la cavalcada, la principal novetat serà el canvi d’itinerari, ja que per obres a la Via Laietana no pujarà per aquesta via, tot i que el govern municipal espera poder recuperar el traçat habitual quan acabin les obres. En comptes de pujar per la Via Laietana i travessar la plaça Catalunya, pujarà pel Paral·lel, fet que l’aproparà al Raval, que serà protagonista perquè la cavalcada inclourà l’escenografia de l’òpera participativa La Gata Perduda, protagonitzada per entitats veïnals del Raval amb col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu. Altres novetats seran les noves carrosses dels Reis d’Orient, de vint metres de llargada i el retorn al repartiment habitual de caramels, amb set tones previstes.