Aquest dimecres van aparèixer a la platja del Somorrostro de Barcelona les restes d’un cetaci, presumiblement un dofí. Després de rebre un avís respecte a l’aparició de l’animal mort, operaris dels serveis municipals de neteja van procedir a retirar-lo. Segons recull l’agència Efe, fonts de l’Ajuntament de Barcelona han precisat que l’avís per la presència de les restes del mamífer es va rebre cap a les 14.30 hores. Així mateix, s’ha apuntat que per l’estat de les restes se suposa que el mamífer portaria uns dies mort i que finalment ha aparegut a aquesta platja del barri de la Barceloneta, al districte de Ciutat Vella, arrossegat pels corrents marins.
No és el primer cop que apareix un dofí mort a les platges catalanes. El febrer del 2021 l'equip de platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va trobar dos d’aquests cetacis morts a la platja de Gavà (Baix Llobregat). Es tractava de dos dofins llistats de 2,5 i 1,9 metres, respectivament, un dels quals estava parcialment devorat. En aquella ocasió, les restes estaven molt deteriorades i l’AMB, a través del Servei de platges, es va fer càrrec de la seva gestió. L'AMB va activar el protocol d'actuació davant l'aparició d'animals marins i després de la inspecció dels dofins es va decidir traslladar-los a una planta incineradora.
Un altre cas recent és el que va tenir lloc l’abril del 2021 a la platja de Blanes (la Selva), també amb un dofí en estat de descomposició. Un veí que passejava va localitzar l'animal varat a la sorra, a 10 metres de la sortida de la riera de la Plaça Catalunya de Blanes, i va donar l'avís de seguida a la Policia Local, que va enviar diversos agents policials i de Protecció Civil mentre s'esperava l'arribada dels Agents Rurals, encarregats de fer l'atestat de la troballa. El dofí mostrava signes de descomposició avançada, cosa que va fer impossible la possibilitat de realitzar una necròpsia al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) per determinar els motius de la seva mort, tal com s'havia fet amb els últims cetacis trobats a Blanes.
Després de confirmar que no es faria necròpsia i de realitzar l'atestat, van ser els serveis de neteja els encarregats de retirar-lo de la sorra i de traslladar-lo fins a l'abocador de Lloret de Mar, també a la Selva, per enterrar-lo en calç viva. La majoria d’exemplars apareguts a les platges catalanes són dofins ratllats, una espècie molt més estesa que els mulars. De fet, els seus avaraments representen més d'un 60% del total dels que es produeixen a les costes de la Mediterrània nord-occidental.
El protocol determina que un cop s’ha produït l’avís a Agents Rurals o al telèfon 112, s’abalisa l’animal i un equip de neteja espera l’arribada dels agents, que en fan les comprovacions necessàries, com la de presa de mides o la realització de fotos.