L'associació d'apartaments turístics de Barcelona (Apartur) presentarà una reclamació davant la Comissió Europea contra la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de no renovar les 10.000 llicències de pisos turístics de la ciutat a finals del 2028. L'associació considera que la mesura del govern de Jaume Collboni vulnera la directiva Bolkestein de lliure circulació de serveis. En una roda de premsa, han assegurat que la mesura és una "expropiació" que hauria d'anar acompanyada d'indemnitzacions de "milers de milions d'euros" pels propietaris a qui se'ls "expropia un dret adquirit". El president d'Apartur, Enrique Alcántara, ha anunciat que intentaran que un jutge porti el cas davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. A més, ha assegurat que la Comissió Europea ha obert un expedient informatiu i ha demanat a Espanya informació sobre el decret aprovat per la Generalitat per regular els habitatges d'ús turístic. 

Elevar la causa al TJUE

El PP va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra el decret llei aprovat pel Parlament que dona cobertura a la decisió de Collboni. Apartur està a l'espera de com evoluciona la causa i tenen l'objectiu d'elevar la causa al Tribunal Superior de Justícia de la UE (TJUE) per part d'algun jutge espanyol. En paral·lel, estan preparant una queixa formal per presentar a la futura Comissió Europa quan aquesta estigui constituïda. "L'expropiació de llicències és inconstitucional i va en contra de les directives europees i creiem que no tirarà endavant. És negatiu per la ciutat de Barcelona perdre el 40% de les places d'allotjament, la fa inviable com a capital turística mundial. Significaria que el 40% d'ocupació turística cauria, no podria atraure ni la Copa Amèrica, ni el Mobile ni res per l'estil", ha advertit Alcántara. 

El màxim representant del sector dels apartaments turístics ha dit que estan oberts a parlar amb l'Ajuntament en qualsevol moment, deixant clar que la "línia vermella" que posaran sobre la taula és la no acceptació de "l'expropiació forçosa sense indemnització" que planteja el consistori. Alhora, Alcántara ha retret a Collboni que no s'hagi reunit amb el sector des que va prendre possessió del càrrec. Els representants del Gremi d'Hotels, que s'ha mostrat favorable a la mesura anunciada per Collboni, han demanat "responsabilitat" per donar eco a posicionaments que poden ser contraris al turisme com a activitat econòmica.

"Turismofòbia a Barcelona"

L'associació també ha carregat contra l'Ajuntament i la Generalitat per donar suport a la "turismofòbia" fent responsable un sector de la problemàtica de l'habitatge a Catalunya i han proposat mesures alternatives que no passin per l'eliminació d'una activitat. Per exemple, han reclamat al consistori que destini el 100% del recàrrec de la taxa turística, uns 100 milions d'euros, a un programa d'habitatge social per a 16.000 famílies. "Si l'habitatge és el problema fonamental de la ciutat, el turisme també ha d'ajudar a solucionar-ho", ha remarcat Alcántara.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!