La sala Apolo de Barcelona instal·larà un punt lila permanent en tots els esdeveniments del club de dimecres a diumenge. La mesura, que es posarà en marxa a partir d'aquest desembre, té com a objectiu assegurar un "entorn amable i segur" per a dones i persones del col·lectiu LGTBI. El projecte neix d'una col·laboració conjunta entre l'espai d'oci i l'Observatori contra l'Homòfobia (OCH) per fer front a les violències masclistes i LGTBIfòbiques en aquest local, que se situa com el primer en instal·lar un punt lila de manera permanent en una sala d'oci a Catalunya. Concretament, l'Observatori contra l'Homofòbia ha detallat que el punt lila comptarà amb una psicòloga que farà la primera atenció i activarà els protocols necessaris davant de violències sexuals, físiques i psicològiques que puguin tenir lloc a l'Apolo.
A més a més, es coordinarà amb els agents competents per abordar aquestes situacions. En cas d'una agressió masclista o sexual, intervindrà el protocol 'No Callem' i quan es tracti d'una agressió o discriminació de caràcter LGTBIfòbic, la persona responsable del punt activarà el protocol de l’OCH, que ha elaborat conjuntament amb l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona i el Centre LGTBI de Barcelona.
L'Observatori i la sala @Sala_Apolo presentem en el context del #25N un punt Feminista i LGTBI permanent a la Sala Apolo. A partir desembre una psicòloga donarà servei d'atenció i intervenció davant violències masclistes i LGTBIfòbiques i activarà protocols. Volem espais amables pic.twitter.com/4yuAHjoYvb
— Observatori Contra l'Homofòbia (@OCL_H) November 23, 2022
La Diputació de Barcelona impulsa una Xarxa de Punts Liles
Per la seva part, la Diputació de Barcelona també impulsarà la instal·lació d'aquests punts d'ajuda en cas de violència o discriminació, a través d'una Xarxa de Punts Lila. En 24 municipis de la província, la diputació facilitarà aquest espai d'atenció en establiments i equipaments públics i privats. La iniciativa sorgeix per lluitar, prevenir i sensibilitzar a la població sobre les violències masclistes, així com lluitar contra les actituds sexistes i informar sobre els recursos disponibles a l'abast de la ciutadania. En aquesta línia, els punts disposaran informació sobre el servei municipal referent i els circuits existents.
La Diputació col·locarà punts liles a comerços, equipaments esportius, sanitaris i culturals, amb un distintiu fàcil d'identificar-los com a establiments adherits a la Xarxa. Els 24 municipis que incorporaran aquests serveis són: Abrera, Argentona, Badia del Vallès, Dosrius, Llinars del Vallès, Navàs, Prats de Lluçanès, Sant Fruitós de Bages, Sant Sadurní d'Anoia, Santa Maria de Palautordera, Súria, Viladecavalls, Barberà del Vallès, Caldes de Montbui, Cubelles, Esparreguera, Manlleu, Masnou, Mollet del Vallès, Piera, Premià de Mar, Sant Feliu de Llobregat, Vic, Vilanova i la Geltrú. L'any 2021, la Diputació de Barcelona ja va fer una prova pilot, instal·lant punts liles a sis municipis de la província (Barberà del Vallès, Berga, la Garriga, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos i Vic), que va certificar els beneficis d'aquesta acció.