Tenir les 163 estacions de Metro de Barcelona adaptades a persones amb mobilitat reduïda (PMR) o en vies d’adaptació a final de legislatura. Aquest és el repte que ha entomat el Govern per als propers anys, en el marc de la presentació de la fi de les obres d’adaptabilitat de les estacions d’Espanya de les línies L1 i L3, assenyalant que encara hi ha vuit estacions pendents d’assolir aquesta mobilitat, algunes de les quals ja estan en execució. La intenció és que, amb l’horitzó del final de la legislatura, és a dir l’any 2028, aquestes vuit estacions pendents estiguin executades, en vies d’execució o, si més no, licitades.
Així ho ha explicat la consellera de Territori, Silvia Paneque, aquest dijous al migdia quan, després d’una visita d’obres al perllongament de l’L8 d’FGC, ha visitat també la conclusió dels intercanviadors adaptats d’Espanya, que han suposat la instal·lació de vuit ascensors en unes obres que van iniciar-se l’any 2020 i que ara, finalment, s’han donat per culminades, garantint l’accés per a PMR a totes les andanes així com als itineraris de transbord entre les línies L1 i L3 del Metro, i amb l’estació d’FGC, que ja estava adaptada. “Treballem decididament per assolir el 100% de la xarxa accessible”, ha afirmat Paneque a l’hora de donar per acabada l’adaptació de l’intercanviador d’Espanya, un dels nusos de connexions més importants de transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona, amb una inversió de 13,2 milions d’euros.
“Al Govern treballem per assolir una adaptació ambiciosa del conjunt de la xarxa; hi ha passos a fer, tenim el compromís d’actuar-hi amb constància i rigor”, ha assenyalat la consellera Paneque, afegint que amb la finalització d’aquesta obra i en el marc del centenari del Metro, la línia més antiga de Barcelona, l’actual L3, és “la primera de les línies històriques que està totalment adaptada”. “El nostre objectiu és assolir el 100% de la xarxa adaptada; estem treballant decididament en les vuit estacions restants, que representen una inversió important: 115 milions d’euros”, ha exposat.


En concret, les principals actuacions que s’han executat a l’intercanviador d’Espanya han estat les següents:
Estació L1
- Instal·lació d’un ascensor d’accés carrer - vestíbul, en la confluència de la plaça amb l’inici del carrer de Tarragona
- Construcció d’un nou vestíbul per encabir un ascensor directe a l’andana sentit Hospital de Bellvitge
- Remodelació de l’antiga passera de canvi d’andana per una de nova i instal·lació de dos nous ascensors a l’extrem de les andanes.
- Redistribució i nova configuració de diversos espais de serveis tècnics i instal·lacions.
Estació L3
- Ampliació del vestíbul i instal·lació de dos nous ascensors: un del carrer (a l’avinguda del Paral·lel costat nord) a vestíbul i un de vestíbul a passadís de connexió amb l’L1
- Implantació de dos ascensors per a connectar el nivell de vestíbul intermedi (nivell coincident amb el del passadís de connexió amb l’L1) amb les andanes
Passadís de connexió L1-L3
- Adaptació del passadís entre les dues estacions de metro amb la supressió dels esglaons existents a ambdós extrems i la seva substitució per un sistema de rampes.
L’obra que ara ha finalitzat suposa completar l’adaptació de tota la Línia 3, la primera de les línies històriques que esdevé completament accessible. Les línies L2, L9/L10 i L11, ja són accessibles des de la seva construcció. La xarxa de metro compta amb 155 estacions d’un total de 163 que estan adaptades, el 95%, i el Departament està treballant per assolir-ne el 100%.
Vuit estacions pendents
Pel que fa a les estacions pendents, es tracta de les següents:
- Ciutadella I Vila Olímpica L4
- Clot L1
- Verdaguer L4
- Verdaguer L5
- Plaça de Sants L1
- Plaça de Sants L5
- Urquinaona L1
- Urquinaona L4
A excepció de Ciutadella | Vila Olímpica, les restants són estacions de transbord, ja que a més de les dobles de Verdaguer, Plaça de Sants i Urquinaona, la del Clot té connexió amb l’estació del mateix nom de l’L2, ja adaptada, i l’estació de Rodalies. Això fa que, precisament, les estacions no adaptades siguin de les més utilitzades pels usuaris i també les més complexes de resoldre, ja que no es tracta només d’adaptar els accessos a cada estació, sinó també els intercanviadors per efectuar els transbords.
En aquest moment, l’adaptabilitat d’aquestes estacions estan en les següents situacions:
- Ciutadella | Vila Olímpica L4, en execució
- Clot L1, en execució
- Verdaguer L4, en execució
- Plaça de Sants L5, projecte aprovat
- Verdaguer L5, projecte en redacció
- Plaça de Sants L1, projecte en redacció
- Urquinaona L1, projecte encarregat
- Urquinaona L4, projecte encarregat

Paral·lelament, també estan en marxa un conjunt d’obres per a millorar l’accessibilitat en estacions ja adaptades, com Sants Estació (itineraris entre l’L5 i tren), Passeig de Gràcia (connexions entre L3 i L4), La Pau (L4) i Catalunya (itineraris entre l’L1 i l’L3). Aquestes actuacions sumen una inversió de 8,2 milions d’euros.