L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dilluns el canvi en la fase del Protocol per situació de sequera d’emergència en nivell I a excepcionalitat, d’acord amb la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua de decretar l’excepcionalitat hidrològica a la conca del Ter-Llobregat, que abasteix la ciutat de Barcelona, gràcies a l’augment d’aigua als pantans de la xarxa de subministrament. En aquesta fase es flexibilitzen algunes de les mesures vigents fins ara que bàsicament afectaven els serveis municipals, sense que hi hagi cap afectació de l’abastament d’aigua potable a la població, ja que el decret limita la dotació d’aigua en alta a 230 litres per habitant i dia als municipis afectats i Barcelona se situa en aquest moment a 157 litres per habitant i dia.
💧 Així queden les restriccions d'aigua en sortir de l'emergència per sequera
En la fase d’excepcionalitat es continuarà sense regar els parcs i jardins de la ciutat (zones de gespes, prats i plantes de temporada) però sí que es reprendrà el reg de supervivència en horari nocturn amb aigua potable de l’arbrat i plantes arbustives. A més, es mantindrà el dispositiu de reg amb aigua freàtica en el torn de matí que permet ampliar la capacitat de reg arreu de la ciutat. Amb aquest dispositiu en marxa s’arriba a un estalvi del voltant del 50% de l’aigua potable que es fa servir per al reg a tota la ciutat. Així mateix, en excepcionalitat es garanteix la plantació d’arbustos i arbres a les obres d’urbanització de carrers que incorporen un sistema de reg gota a gota o amb aigua freàtica.
Pel que fa als horts urbans, tant públics com privats, es permet el reg de supervivència però es mantindrà la campanya informativa als usuaris i usuàries per reduir al màxim l’ús d’aigua i l’obligació de fer-ho amb regadora. Quant a les piscines municipals, es mantindran obertes perquè totes disposen de sistema de recirculació de l’aigua, condició indispensable per fer-ne el reompliment amb el mínim d’aigua necessari. Igualment, es mantindran els plans d’estalvi d’aigua engegats als centres esportius municipals. L’Ajuntament inclourà les piscines municipals com a refugi climàtic aquest estiu, aplicant els preus públics corresponents a cada instal·lació. Pel que fa a la neteja urbana, en la fase d’excepcionalitat es mantindrà la neteja de carrers amb el 100% del servei amb aigua freàtica.
En tot cas, en aquesta fase resta prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, tant públics com particulars, excepte si la neteja es realitza per risc sanitari o per risc a la seguretat viària. Els brolladors de les fonts ornamentals es mantenen tancats en aquesta fase. L’abastament d’aigua a Barcelona té majoritàriament un origen superficial provinent de les conques dels rius Ter i Llobregat per a l’aigua potable, i del subsol per a l’aigua no potable, que és l’aigua freàtica que es fa servir en determinats serveis municipals.