L'Àrea de Barcelona va perdre durant el 2023 un 4% de l'aigua per culpa del consum il·legal, és a dir, es van desviar set milions de metres cúbics d'aigua de la xarxa per fer un ús fraudulent, segons ha avançat RAC1 aquest dissabte. En plena sequera, aquest robatori s'hauria fet servir en construccions no autoritzades, o robada de les boques de o reg, o conseqüència d'haver punxat comptadors. Els metres cúbics d'aigua perduts durant tot l'any en aquesta àrea equivalen a tota l'aigua que consumeixen en el mateix període ciutats com Mataró o Reus, o tot el consum de Catalunya en una setmana. La dada la revela l'auditoria d'aigua dels 23 municipis que depenen d'Aigües de Barcelona. A l'àrea de Barcelona cada any entren 190 milions de metres cúbics d'aigua, per sobre de la capacitat del pantà de Sau. Del total, un 16% es perd per la xarxa, i segons detalla l'informe, un 8% es perd per culpa de fuites, un 2% per subcomptatges —errors al comptador—, i un 4% per ús fraudulent. 

Tanmateix, la dada no només es limita a Barcelona, sinó que Girona, que té molta menys població i un volum més reduït, eleva el percentatge fins al 5%. A l'altra cara de la moneda, estan les dades de Tarragona i altres ciutats que se situen entre el 0,5 i l'1% del frau. 

Lluita contra la sequera

El Govern segueix incrementant les mesures per tractar de pal·liar els efectes de la sequera que arrossega Catalunya. Precisament, aquesta setmana, la Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha aprovat la instal·lació d'una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona que entrarà en funcionament en cas que el sistema Ter-Llobregat entri en emergència II, un escenari que no es preveu per abans del mes d'octubre. L'objectiu de la mesura és garantir el subministrament d'aigua a Barcelona i la seva àrea metropolitana en els pròxims mesos sense necessitat d’aplicar noves restriccions. La dessalinitzadora flotant produirà 14 hm³ anuals, l'equivalent al 6% del consum d'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona. La instal·lació aportarà 40.000 m³ d'aigua a la xarxa de distribució i, amb aquesta operació, es descarta portar vaixells carregats d'aigua des d'altres territoris.

En paral·lel, i amb les piscines en el punt de mira, l'Ajuntament de Barcelona preveu obrir totes les piscines públiques aquest estiu. Fonts municipals han detallat que s'ha decidit declarar totes les piscines públiques de la ciutat, una cinquantena, com a refugi climàtic perquè puguin obrir a l'estiu. "Són espais que permeten estar a una temperatura de confort en èpoques de calor forta", argumenten des de l'Ajuntament, que optarà per ampliar la xarxa de refugis en incloure-hi totes les piscines públiques. Es tracta d'una possibilitat que recull el decret llei de mesures urgents que la Generalitat va aprovar dimarts. En concret, les piscines seran d'accés universal, és a dir, estaran subjectes a un preu públic per a la ciutadania i es desenvoluparan els ajuts corresponents a persones en situació de vulnerabilitat perquè cap barceloní en pugui quedar exclòs. La cinquantena de piscines públiques inclou totes les piscines municipals interiors o exteriors, incloses les dels centres esportius municipals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!