La presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, que és també candidata a les eleccions municipals de maig del 2023, ha reivindicat la Barcelona de l’alcalde Xavier Trias i del tinent d’alcalde de seguretat Quim Forn davant la greu situació d’inseguretat generada pels set anys de govern d’Ada Colau, en que la inseguretat ha passat, segons dades del Baròmetre Municipal, de ser el setè problema dels barcelonins a ser el primer i els informes de victimització apunten que un de cada tres ciutadans serà víctima d’un delicte a l’any. Xifres molt greus i que no es produïen almenys des dels anys vuitanta.
En l’acte ‘Barcelona, cívica i segura’, primera trobada sectorial organitzat per Junts des que va ser proclamada candidata, Artadi ha desgranat les seves idees sobre com cal revertir una situació que s’ha degradat en els darrers anys. En companyia de l’exconseller d’Interior i extinent d’alcaldia de seguretat Quim Forn, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i la diputada de Junts al Congrés dels Diputats Miriam Nogueras, Artadi -presentada pel regidor Jordi Martí Galbis com “la futura batllesa de Barcelona”- ha insistit que les seves propostes impliquen marcar diferències “entre el bonisme i els discursos d’extrema dreta”. “Volem tornar a tenir una Barcelona segura”, ha afirmat.
“La seguretat està a l‘arrel de l’estat del benestar i de la igualtat d’oportunitats”, ha afirmat Artadi, que ha assenyalat que les dades subministrades pel mateix consistori, com ara el Baròmetre Municipal i les enquestes de victimització demostren que la ciutat té un problema amb la seguretat, que de fet ha empitjorat des que va acabar el mandat de l’alcalde Trias i ha advertit que la seguretat “no és una bandera que hagi d’agafar l’extrema dreta”. A més ha indicat que l’augment de la inseguretat és una de les causes que han comportat que “molta gent estigui marxant de Barcelona”. “Ens toca prendre decisions polítiques”, ha insistit Artadi, que ha assenyalat casos recents de degradació, com les “agressions a l’església de Santa Maria del Pi o gent fent les necessitats fisiològiques a la ronda de Sant Antoni”.
Beques per opositar per jutge
Amb tot, en l’acte s’ha insistit que el problema de la seguretat no es resoldrà únicament amb accions a la ciutat, sinó també amb d’altres de més globals. En aquest sentit, la consellera Ciuró ha lamentat que la ciutadania suspèn, amb un 4,9, la gestió d’una justícia “lenta i que parla estrany” i també que estigui tancat el segon jutjat de guàrdia de Barcelona, perquè ha arribat a comportar que no s’hagin celebrat judicis perquè els presumptes delictes ja havien prescrit.
Amb tot, ha anunciat, per una banda, que el segon jutjat tornarà a obrir l’1 de juliol, “si tot va bé, només cal que digui que sí el Consell General del Poder Judicial”. Addicionalment, ha anunciat que per apropar la justícia a la ciutadania i, també, per pal·liar la manca de jutges catalans, es desenvoluparà un programa de beques “per estimular els joves catalans a opositar per ser jutges i jutgesses”, una iniciativa que permetrà garantir l’estabilitat de la plantilla de jutges a Catalunya i que “la justícia es podrà explicar més en català”.