En el marc de la celebració del vuitantè aniversari, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha publicat el volum Atles MUHBA d’Història de Barcelona (MUHBA - Ajuntament de Barcelona, 2023), una obra en equip sota la direcció de Joan Roca, alhora director del MUHBA, que busca definir en forma de llibre el canvi que viu aquesta institució, amb l’objectiu de passar de ser el museu d’història de la ciutat a ser el museu de la ciutadania, alineat amb altres novetats com la recent inauguració del Museu de l’Habitatge en una illa supervivent de les cases barates del barri del Bon Pastor.  

En el cas d’aquest llibre, l’objectiu és posar, segons indica el mateix Roca en la presentació del volum, “Barcelona davant del mirall” al servei d’un nou model de museu que busca explicar la ciutat a “múltiples escales: dels barris a la geopolítica i viceversa”. Articulat en tres grans eixos, l’obra es configura com un “catàleg ampliat de l’exposició de síntesi" Barcelona flashback, situada a la casa Padellàs, seu central del MUHBA, que des del 2019 funciona com una introducció bàsica i mínima a la història de la ciutat a través dels seus objectes i fotografies. Així, tant el visitant de l’exposició com el lector del llibre “podran decidir -o no- anar més enllà del mirall per interrogar els espais i temps de la ciutat”.

Portada del llibre 'Atles MUHBA d'història de Barcelona' / Foto: MUHBA

Pel que fa a les tres parts del llibre, la primera és un repàs extens però amb voluntat divulgativa de Barcelona i dels seus ciutadans, des de la Bàrcino romana fins a la Barcelona de la represa democràtica, incidint sempre en els objectes que expliquen l’evolució des de ran de carrer -objectes que formen part de les col·leccions del MUHBA- i complementada amb mapes, plànols i gràfics, una tònica de tot el llibre que el converteixen en una obra de consulta ràpida, manejable i carregada d’informació a l’abast de tot tipus de lectors. Acabat el repàs històric, la segona part se centra en les Geografies contemporànies, amb una mirada a temes estratègics de ciutat, com la ciutadania, la representació de la ciutat, l’imaginari urbà i la cartografia, entre d’altres. Finalment, el tercer apartat funciona com una guia de mà d’aquest nou MUHBA que s’articula a través de cinquanta-cinc sales en dinou seus.

Barcelona, explicada de manera diferent

Tot plegat configura un volum que explica Barcelona d’una manera diferent, més bolcada en la ciutadania, on s’afegeix al recorregut cronològic una introducció fotogràfica que se centra en els principis que volen regir la nova etapa del MUHBA, és a dir, la ciutadania. A través de les 500 pàgines d’aquest llibre, que és eminentment gràfic, es mostra també una bona part del fons de les col·leccions del MUHBA amb un seguit d’objectes que també serveixen per dibuixar una història de Barcelona que interpel·la els seus protagonistes, els barcelonins i barcelonines.