Reobertura. L’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la causa contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau per les subvencions directes concedides a entitats socials afins, a petició de l’Asociación para la Transparencia y la Calidad Democrática, segons una resolució confirmada aquest divendres pel gabinet de premsa del TSJC. El titular del jutjat d’instrucció 21 de Barcelona, Ignacio Carlos Sánchez, va decretar, el juliol passat, l’arxivament de la causa en afirmar que "no ha existit conducta il·lícita alguna atribuïble" a l’alcaldessa. Per contra, en una resolució molt contundent, l'Audiència de Barcelona afirma que hi ha indicis d'"il·legalitat" en la concessió d'aquestes subvencions entre els anys 2016 al 2020, perquè no va haver-hi concurrència pública i malgrat haver passat els controls administratius. Hi precisa que a partir del 2021 es va corregir el procediment i les subvencions van ser incloses en els pressupostos de forma nominativa, com exigeix la llei.
En la resolució, la secció cinquena de l’Audiència de Barcelona afirma que l'instructor ha motivat de forma "succinta però suficient" l'arxivament de la causa. No obstant això, insta l’instructor que ha de practicar més prova i respondre les peticions de l’acusació, exercida per l’entitat espanyolista, per descartar que hi hagi hagut un tracte de favor a entitats, com ara la PAH o l’Observatori DESC, on la mateixa Colau havia treballat així com actuals càrrecs de Barcelona en Comú, com assegura l’Asociación para la Transparencia, malgrat els documents i les proves aportades per la defensa de l’alcaldessa, exercida pels advocats Olga Tubau i Àlex Solà. El fiscal anticorrupció també va sol·licitar l’arxivament de la causa perquè no va veure fets delictius. L'Audiència de Barcelona, però, manifesta que "per ara no es pot descartar que Colau hagi pogut participar en infraccions penals", en concret del delicte de prevaricació.
El tribunal hi afegeix que queden diligències pendents de resoldre, com ara aclarir les subvencions concedides a l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyers sense Fronteres entre els anys 2020 i 2021.
Cap irregularitat
En la resolució d’arxivament, el magistrat exposava que quan Ada Colau va prendre possessió com a alcaldessa, va delegar les funcions de concessió de subvencions, per aquesta raó no se la pot fer responsable d'aquestes. Segons indicava l'instructor, tampoc es té constància que Colau donés "instruccions o cap indicació per atorgar ajudes", tal com argumenta la defensa de l'alcaldessa. "En cap dels expedients es detecta cap irregularitat", va concloure el magistrat.
El març passat, el magistrat Ignacio Carlos Sánchez va citar a declarar com a investigada l’alcaldessa Colau. La Asociación para la Transparencia l’acusava d'un reguitzell de delictes, des de la malversació de fons a la prevaricació. En la seva declaració, Colau va explicar al jutge que el seu govern va donar continuïtat a les subvencions directes que havien donat governs municipals anteriors, i que les entitats eren “úniques” per fer la tasca que se subvencionava.
En la segona tongada de petició de proves, i denegades pel jutge, l’Asociación para la Transparencia demanava que el consistori enviés els expedients complets de concessió de subvencions per a projectes internacionals a les entitats afins a la querellada. Els informes anuals de conclusions de l'anàlisi de subvencions concedides per l’Ajuntament, i emesos per l’Interventor General, des del 2015 al 2021. També la declaració de l’interventor general del consistori, Antonio Muñoz. I fins i tot demana un “informe d'intel·ligència policial a la Policia Judicial, a la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil especialitzada en delictes contra l’administració pública, sobre “les irregularitats i deficiències advertides en els expedients.
Ara, el jutge haurà de practicar alguna prova més, abans de decidir, si torna a arxivar la investigació o envia Colau a judici, com suggereix l'Audiència de Barcelona.
Ada Colau respon
L'alcaldessa ha atès els mitjans poc després que es donés a conèixer la reobertura de la causa. Colau s'ha mostrat "perplexa" per la decisió de l'Audiència de Barcelona. Malgrat la sorpresa, ha sentenciat: "No tenim res a amagar". A més, Colau ha criticat que s'estigui "allargar artificialment una causa que Fiscalia i un jutge ja han arribat a la conclusió que no tenia absolutament cap base".
"Si pretenen espantar-nos, aconsegueixen el contrari, ens reafirmem en els nostres objectius", ha assegurat davant dels periodistes. Colau ha aprofitat per reivindicar la feina del seu govern en la participació ciutadana, el debat sobre la gestió pública de l'aigua, o la defensa del dret a l'habitatge davant dels fons voltors.