L'inconfusible aparador ple d'obres rares i curioses de la Llibreria Antiquària Farré del carrer Canuda de Barcelona abaixarà la persiana en els pròxims dies per l'augment del preu del lloguer del local. Tot i això, el negoci no tanca, ja que segons ha pogut saber ElNacional.cat, es traslladarà a una nova ubicació al carrer Rosselló. Per desgràcia, sí que ho fa el local com a llibreria, que va obrir Josep Maria Farré quan va instal·lar-se al Gòtic, per vendre les seves 'joies literàries' en un espai acollidor.

Ara són els seus fills Pol i Ramón Farré qui mantenen viu l'esperit d'aquesta llibreria que, ofegats per la pujada espectacular del preu dels lloguers dels locals al centre de Barcelona, han decidit a contracor deixar el carrer Canuda. En Pol, que ha confirmat a aquest diari la desafortunada notícia, explica que no poden fer front als preus abusius que es demanen en l'actualitat amb un petit negoci. "Quan va morir el meu pare vàrem aconseguir mantenir la renda antiga amb el propietari -400 euros-, però ara que s'acaba, ens demanen 6.000 euros de lloguer, que no podem assumir de cap manera".

Interior de la Llibreria Antiquària Farré. Foto: @LlibreriaF

El propietari de la llibreria explica contrariat que des de l'arribada del seu pare al barri, aquest ha sofert una transformació comercial, amb la pèrdua de negocis com el seu. Llibreries històriques han desaparegut, com la Stock, que va anunciar al juny que baixava la persiana del carrer Comtal. En Pol reconeix que en els darrers anys, l'afluència de visitants a la botiga era majoritàriament de turistes que volien fer-se fotografies a l'espai i amb els exemplars. Aquesta "massificació -diu- ha fet que la gent deixi de venir al centre, "on només venen quan han de venir a comprar roba, i no es perden per aquests carrers i s'interessen per les obres que tenim". Dins de la col·lecció de la llibreria Farré hi tenen absolutes joies com incunables, llibres impresos al segle XV, en la primera època de la impremta i peces valuoses com El llibre de les set sivelles i de les meravelles, de l’artista plàstic Joan Tharrats.

 

El llibreter també reconeix que llibreries com la seva han transformat gran part del negoci des de la pandèmia, passant a ser pràcticament en línia. Explica que ara el gruix de les valoracions, taxacions i la venda de llibres es fan gràcies a internet i a les fires on assisteixen, on coincideixen amb col·leccionistes i especialistes del sector. Sobre el local que deixen enrere, a en Pol sí que li preocupa que la façana històrica es perdi tan bon punt hi entri un negoci nou: "Abans de nosaltres hi havia una llibreria històrica com El Sol i la Lluna. Aquest aparador té el distintiu del local històric, i em sabria greu que tant l'Ajuntament com la Generalitat -qui dels dos que tingui la capacitat de preservar-ho- el deixessin perdre".

En el trasllat a una nova localització, el propietari diu que mantindran la part de magatzem del local, on tenen guardats molts exemplars, i que els clients interessats a consultar-hi alguna de les peces de col·leccionista amb les que compten, i també amb una entrada per al públic, com tenien en el local del carrer Canuda. La nova llibreria física amb les novetats i les joies més preuades, passarà a ser al Carrer Rosselló 487, ben a prop de la Sagrada Família

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!