Fa una setmana al Metro de Barcelona va aflorar una d’aquelles històries que reflecteixen la importància d’aquest transport públic i la vinculació amb els seus usuaris i els ciutadans en general. En retirar els plafons d’un espai on els darrers anys hi havia hagut un quiosc de telefonia mòbil, al vestíbul de l’estació de Verdaguer de l'L4, va aflorar un mural que remetia a l’estètica dels anys vuitanta del segle passat, que tot i no estar datat, sí que estava signat, en concret per un conjunt de sis estudiants de segon de Moda de l’Institut de Formació Professional Poblenou. Ara, una de les seves autores demana a TMB que el mantingui i el protegeixi.
Carmen Fernández Fabrellas tenia 14 anys quan, el maig del 1984, va elaborar juntament amb cinc companyes més, el mural que ara ha tornat a sortir a la llum. “A classe ens van proposar fer un mural per pintar al metro i ens van triar a nosaltres”, relata la Carmen en conversa amb elNacional.cat, després de reconèixer que va experimentar “molta il·lusió” quan va assabentar-se pels mitjans de comunicació que el vell mural, que va ser pintat fa gairebé quaranta anys, havia sobreviscut en un estat de conservació raonablement òptim i de seguida es va posar a buscar les fotografies que guardava del dia que el van fer.
L'autora recorda que l’elaboració del mural no entrava per nota i que el tema era “lliure”. "Entre les sis vam decidir fer alguna cosa urbana del moment i relacionat amb la moda”, apunta la Carmen, que recorda que totes eren estudiants de moda i, per tant, van voler reflectir la manera de vestir d’aquella època. “Va ser un fet que vaig recordar sempre i veure que el pas del temps el va tractar tan bé, em va alegrar molt”, afegeix, tot i que no sap quant de temps va estar en exposició pública ni quan va ser tapat pels plafons que, tot i amagar-lo, han permès conservar-lo. Precisament per això mateix, la Carmen ha volgut adreçar una petició a TMB: “Seria fantàstic que es protegeixi amb un vidre, pel tema del vandalisme i que quedes allà com el que va ser, l’expressió d’un grup de joves amb ganes de fer coses”.
Visita amb foto
Amb el pas dels anys, la Carmen va perdre el contacte amb la resta d’autores i va anar a viure a Girona, per això no ha estat fins aquest cap de setmana que ha pogut anar fins a l’estació de Metro de Verdaguer per recuperar les sensacions que va viure el 1984 i, evidentment, fotografiar-se al costat de la seva obra. "El recordava més gros", ha estat la primera impressió. En tot cas, una ocasió molt especial que no tothom pot viure, la de retrobar-se per sorpresa amb una obra feta fa gairebé quaranta anys i que ja es donava per perduda. I és que el Metro és sempre una capsa de sorpreses.