L'estel de la Sagrada Família podria tornar a il·luminar-se. L'Ajuntament de Barcelona està disposat a atorgar els permisos perquè es pugui tornar a encendre. Segons ha informat RAC1, La Basílica i el consistori estan en procés de negociació sobre aquesta mesura, l'objectiu és convertir aquesta part de la Torre de la Mare de Déu en un tret característic de Barcelona, tal com es va assegurar en la seva inauguració. L'estel es va encendre el dia 8 de desembre, coincidint amb el dia de la Immaculada Concepció, i es va presentar com un tret distintiu de la capital. Malgrat això, la llum només es va mantenir encesa durant un mes, ja que la basílica només tenia permís per fer-la brillar durant el període nadalenc, respectant la normativa i els horaris d'il·luminació de Nadal. Arran d’aquesta circumstància, l’estel porta apagat des del 9 de gener. Des d’aleshores, la institució i l’ajuntament estan negociant perquè la reencesa s'adapti a les necessitats dels veïns. Aquestes converses tracten d'establir les condicions d'il·luminació ornamental de l'estel i l'edifici, perquè siguin raonables i compatibles amb l'entorn.
"Nova icona"
Després de l'acte de l'encesa de l'estel, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar que l'estel "ja és una nova icona de la ciutat". En el mes de desembre, Colau va considerar de forma molt positiva el nou element de la basílica que "més enllà de les referències religioses, de la comunitat cristiana i de l'Església catòlica, és una nova icona de l'horitzó de la ciutat i és molt bonic que s'encengui amb motiu de les festes nadalenques", va afirmar. En la mateixa línia, el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, va destacar que amb l'encesa de la il·luminació de la torre la Sagrada Família ha fet "una de les aportacions més rellevants" a la celebració de Nadal a Barcelona. "Crec que va ser un primer símbol, més enllà de l'innegable contingut religiós, de reactivació, il·lusió, esperança i celebració compartida", va afegir Collboni, que va subratllar que és un acte que "ha fet l'Església, no nosaltres". En tot cas, per al tinent d'alcaldia la il·luminació de l'estrella de la Sagrada Família dona "llum i esperança en el futur de la ciutat i de la nostra societat".
Concurs de creditors
La setmana passada es va poder saber que l'empresa que va fabricar l'estel de la Sagrada Família es troba en risc de desaparèixer. La companyia de fabricació de vidres Cricursa, es debat entre la liquidació i la venda. Cricursa, es veu amb l’amenaça a sobre de la liquidació, a causa del deute que arrossega, quantificat en uns 60 milions d’euros després de dos anys durs a causa de la caiguda del negoci durant la pandèmia. L'empresa està en concurs de creditors des del desembre i la fallida amenaça els llocs de feina de 330 treballadors. La incertesa sobre el futur de l'empresa vidrera, que compta amb tallers a les comarques de la Noguera i del Vallès Oriental, és important. El Govern confia que en els pròxims dies arribi alguna oferta que doni continuïtat a l'activitat a l'empresa Cricursa. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha assegurat que treballaran de forma "incansable" per tal que no finalitzi l'activitat en aquestes plantes.
La plantilla d'aquesta empresa es va manifestar aquest dissabte davant de la Sagrada Família per reivindicar el manteniment dels seus llocs de treball. La manifestació, que ha concentrat bona part de la plantilla de les diferents fàbriques de Cricursa, s’ha fet davant de la basílica, ja que és on llueix, un dels últims grans encàrrecs que va assumir l’empresa abans de caure en suspensió de pagaments: l’estrella que corona la Torre de la Mare de Déu del temple, inaugurada el mes de desembre passat. La situació per als treballadors és delicada. Se’ls deuen cinc nòmines de l’any passat i actualment estan en situació d’expedient de regulació temporal de l’ocupació (ERTO) ja que l’activitat de l’empresa ha quedat paralitzada.