El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, no es dona per vençut malgrat la denúncia interposada per la Fiscalia de Medi Ambient contra ell, com a president de l'empresa pública Tersa, per considerar-lo responsable, juntament amb el cap d’explotació, de diversos episodis de combustió irregular a la incineradora de Sant Adrià de Besòs que haurien comportat l'emissió de contaminants en concentracions superiors a les permeses entre els anys 2015 i 2019. Si el mateix dia que es va donar a conèixer la denúncia, el passat 31 de març, va defensar la seva innocència, aquest dimarts hi ha tornat.
En el marc de la comissió d'Ecologia, que ha tingut lloc aquest dimarts a l’Ajuntament de Barcelona, Badia ha defensat que la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs, gestionada per Tersa, no suposa cap perill pel medi ambient ni per a la salut dels veïns de la zona. Segons recull l’ACN, el regidor ha defensat que la denúncia només tracta una “qüestió clarament tècnica” per determinar si l’algoritme de la temperatura era el correcte o no i per això ha indicat que “serà un peritatge contra peritatge”.
Segons la denúncia, el fiscal els acusa tots dos d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, perquè, entre el 2015 i el 2019, hi hauria hagut diversos episodis de combustió irregular que haurien comportat l'emissió de contaminants en concentracions superiors a les permeses. La investigació va arrencar el 2018 per una denúncia de l'entitat veïnal Airenet per pràctiques irregulars que provocaven nivells d'emissió "molt elevats" de contaminants, especialment dioxines i furans. Posteriorment a la compareixença de Badia, els grups municipals han anat intervenint un per un, coincidint en que el jutjat serà l’encarregat de determinar si es van produir irregularitats.
Així han demanat “prudència”, però també han aprofitat per carregar contra l’equip de govern, a qui han acusat de “falta de transparència”. També han recordat que es tracta d’un tema que provoca inquietud als veïns de la zona i han instat l’ajuntament a “fer la feina ben feta” i garantir un seguiment “tècnic i acurat”, ja que, consideren, que durant aquest període hi ha hagut una “manca de lideratge polític”. En aquest sentit, han recordat que al seu moment es va anunciar que s’impulsaria un observatori, del qual “no n’han sentit a parlar mai més”.
Queixes veïnals
La denúncia de la Fiscalia de Medi Ambient ha arribat quatre anys després que l'entitat veïnal metropolitana Airenet va advertir l’abril del 2018 de pràctiques irregulars que provocaven nivells d'emissió "molt elevats" de contaminants, especialment dioxines i furans. Per això, es deia que la incineradora "enverinava" la ciutat. El 16 de maig del mateix any, la Fiscalia va obrir investigació, que va encarregar al Seprona de la Guàrdia Civil. Aquella investigació conclou ara que el president i el cap d'explotació de la planta "haurien estat fent i/o tolerant conscientment" un seguit de pràctiques "contràries a la normativa ambiental aplicable", i que podrien estar suposant un risc "greu" per a la salut de les persones que viuen a l'entorn, així com per al medi ambient en general.